Τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στο Ισραήλ λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Αίγυπτος. Όπως μετέδωσε το euronews, το Κάιρο ισχυρίζεται πως το Τελ Αβίβ έχει παραβιάσει τους όρους της εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2005, παρά τις εξαιρετικά ευνοϊκούς διατάξεις (κυρίως σε ό, τι έχει να κάνει στην τιμή αγοράς του «πολύτιμου» καυσίμου) για την ασιατική χώρα.

Από την πλευρά του το Ισραήλ ισχυρίζεται πως η μη καταβολή μέρους των χρημάτων οφείλεται στις διακοπές που σημειώνονται κατά καιρούς στην παροχή λόγω των συχνών επιθέσεων από ενόπλους στον αγωγό που μεταφέρει το αέριο. Εκτιμάται πως από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν και απομακρύνθηκε από την εξουσία ο Hosni Mubarak, έχουν σημειωθεί 14 σαμποτάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η συγκεκριμένη απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου είναι καθαρά πολιτική εν όψει των βουλευτικών εκλογών στα τέλη του Μαΐου. Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου είχε δεχτεί επανειλημμένα επικριτικά σχόλια για την τάση του να επιδιώκει σχέσεις «καλής γειτονίας» με το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που δεν έλειπαν και οι καταγγελίες για χρηματισμό ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της ενεργειακής συμφωνίας.

Συνολικά η Αίγυπτος προμηθεύει το 40% των ετήσιων αναγκών του Ισραήλ σε φυσικό αέριο.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Αίγυπτος: Στοπ στην πώληση φυσικού αερίου στο Ισραήλ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012, 02:05
«Χτύπησαν» για… 13η φορά αγωγό φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012, 06:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης