Αντιμέτωπες για άλλη μια φορά με περιστατικό δολιοφθοράς σε αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο στο Ισραήλ και στην Ιορδανία βρίσκονται οι Αρχές της Αιγύπτου. Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πρόκειται για την 13η φορά που ομάδα ενόπλων πραγματοποιεί επίθεση στον αγωγό από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2011 όταν και απομακρύνθηκε από την εξουσία ο πρώην πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Hosni Mubarak.

«Η επίθεση έγινε σε τμήμα του αγωγού που περνά από την περιοχή Μασάιντ του Σινά, δυτικά της πόλης αλ Αρίς, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου, στις ακτές στη Μεσόγειο. Οι δύο μηχανισμοί τοποθετήθηκαν σε απόσταση 15 μέτρων και πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό από ομάδα έξι ενόπλων που έφθασαν στην περιοχή με δύο ημιφορτηγά. Στην περιοχή έσπευσαν άνδρες της πυροσβεστικής για να κατασβέσουν τη φωτιά η οποία έφτανε σε ύψος ακόμα και τα 20 μέτρα», ανέφερε αξιωματούχος της Αστυνομίας στο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων. Ο αγωγός είχε επανέλθει σε λειτουργία την περασμένη εβδομάδα, μετά την διακοπή της λειτουργίας του εξαιτίας μιας παρόμοιας επίθεσης την 5η Φεβρουαρίου. Η συμφωνία για την πώληση αερίου στο Ισραήλ, που είχε συναφθεί πριν από 20 χρόνια, επί των ημερών του Hosni Mubarak, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε μεγάλο τμήμα της αιγυπτιακής κοινής γνώμης λόγω των χαμηλών τιμών αγοράς του φυσικού αερίου από το Τελ Αβίβ.

Την ευθύνη για τη λειτουργία του αγωγού έχει η Gasco, θυγατρική της κρατικής εταιρίας EGAS. Το Ισραήλ παράγει το 40% της ενέργειας που καταναλώνει με τη χρήση φυσικού αερίου και η Αίγυπτος το προμηθεύει με το 43% της συνολικής ποσότητας που εισάγει.

Διαβάστε επίσης:
Νέα δολιοφθορά σε «πολύπαθο» αγωγό στην Αίγυπτο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011, 05:45

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης