Εμπιστευτικό έγγραφο ΕΕ: Ν. Κορέα και Ταϊβάν αντιμετώπισαν τον Covid-19 χωρίς περιοριστικά μέτρα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020, 15:07
Εμπιστευτικό έγγραφο ΕΕ: Ν. Κορέα και Ταϊβάν αντιμετώπισαν τον Covid-19 χωρίς περιοριστικά μέτρα

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, οι πρώτες χώρες που εκτέθηκαν στην πανδημία του κορωνοϊού, κατάφεραν να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους, χωρίς να λάβουν περιοριστικά μέτρα, αναφέρει εμπιστευτικό ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σήμερα σε ευρωβουλευτές και επιλεγμένους παραλήπτες.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι αυτές οι χώρες της Βορειοανατολικής Ασίας, που έχουν βαθιές και ιστορικές οικονομικές, ανθρώπινες και πολιτιστικές σχέσεις με την Κίνα, με βάση τη γεωγραφική εγγύτητά τους με την τελευταία χώρα, ήταν οι πρώτες που εκτέθηκαν στη μετάδοση του κορωνοϊού μετά την αρχική επιδημία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, δεν πιάστηκαν απροετοίμαστες, επειδή είχαν ασχοληθεί με τις επιδημίες SARS και MERS τα τελευταία χρόνια.

Υπογραμμίζεται δε σχετικά ότι η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν παρουσίασαν με επιτυχία ένα μοντέλο που χαρακτηρίζεται από ελάχιστους περιορισμούς στις οικονομικές δραστηριότητες και την καθημερινή ζωή, όπου η προστασία της υγείας των ανθρώπων δεν είχε καταστροφικές συνέπειες για την υγεία της οικονομίας, όπως συνέβη σε άλλα μέρη του κόσμου.

Απέδειξαν επίσης ότι είναι δυνατή η αποτελεσματική διαχείριση της απειλής του κορωνοϊού με διαφάνεια, χωρίς αυταρχικές μεθόδους.

Δεδομένου του υψηλού ποσοστού διείσδυσης της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών στην περιοχή, ήταν ευκολότερο για τις αρχές να κάνουν χρήση μεγάλων δεδομένων και εντοπισμού επαφών μέσω smartphone για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας, καθώς και τη συλλογή πληροφοριών για τα μολυσμένα άτομα .

Ωστόσο, υπογραμμίζεται στο έγγραφο, αυτή η προσέγγιση έχει εγείρει ζητήματα απορρήτου, ειδικά καθώς οι λεπτομέρειες που συλλέγονται επιτρέπουν την ταυτοποίηση αυτών που έχουν μολυνθεί και θα μπορούσαν ενδεχομένως να τους εκθέσουν σε στιγματισμό.

Το έγγραφο καταλήγει στη διαπίστωση ότι, παρά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η Νότια Κορέα είναι μια υγιής δημοκρατία.

Πραγματοποίησε με επιτυχία γενικές εκλογές στις 15 Απριλίου 2020, δίνοντας ουσιαστική σημασία στη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli: «Η δημοκρατία δεν μπορεί να ανασταλεί απέναντι στο Covid-19».

Ολο το 8σέλιδο εμπιστευτικό ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, στα αγγλικά ΕΔΩ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020, 15:35