Η έρευνα για τον εντοπισμό του ανώνυμου συγγραφέα του άρθρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «New York Times» και προκάλεσε πολιτικό σεισμό στις ΗΠΑ επικεντρώνεται σε μερικούς μόνο ύποπτους αξιωματούχους, ανέφεραν συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρόεδρος Τραμπ «έχει εμμονή» για τον εντοπισμό του ανώνυμου συγγραφέα, παρά το γεγονός ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι τον συμβούλευσε να το ξεπεράσει, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN.
Το άρθρο γνώμης στους «NY Times» έγραψε ανώνυμα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει οργανωμένη αντίσταση εκ των έσω απέναντι σε όσα προσπαθεί να εφαρμόσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σε συνέντευξή της στην Κριστιάν Αμανπούρ η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι το άτομο που έγραψε το άρθρο προέρχεται από τον κύκλο των ανθρώπων της κυβέρνησής του που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από το νέο βιβλίο «Φόβος» του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ.

Ο ανώνυμος συγγραφέας του άρθρου ισχυρίστηκε ότι η αντίσταση εντός της κυβέρνησης Τραμπ δεν είναι ίδια με την αντίσταση από την πολιτική αριστερά. Ο συγγραφέας έγραψε ότι η αντίσταση στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης επιδιώκει «την επιτυχία της κυβέρνησης… Αλλά πιστεύουμε πως το πρώτο μας καθήκον είναι για τη χώρα και για τον πρόεδρο να ενεργεί με τρόπο ο οποίος δεν θα είναι επιζήμιος για τη δημοκρατίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά το επίμαχο ανώνυμο δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο ανώνυμος συγγραφέας υποστήριξε ότι «η αιτία του προβλήματος είναι η απουσία ηθικών αρχών του προέδρου», ενώ το ίδιο κείμενο επιτίθεται στις «απερίσκεπτες αποφάσεις», στην «αιρετική συμπεριφορά του», αλλά και σε αυτό που ο συγγραφέας περιγράφει ως «παρορμητικό, εχθρικό, μηδαμινό κι αναποτελεσματικό» στυλ ηγεσίας.

Περισσότεροι από 25 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν αρνηθεί δημόσια ότι έγραψαν το περιβόητο δημοσίευμα. Μεταξύ αυτών, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόατς, αλλά κι ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης