Μοιράζονται εξαιρετικά πολλά κοινά στοιχεία: το μίσος για κάθε τι διαφορετικό, την αγριότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τους εχθρούς τους, τον τελικό σκοπό και το «όραμα» που έχουν… Πλέον, φαίνεται ότι υπάρχουν και σημάδια ότι οι δύο ακραίες ισλαμικές οργανώσεις που έχουν αιματοκυλήσει τη δυτική Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Μπόκο Χάραμ και το Ισλαμικό Χαλιφάτο, ετοιμάζονται να ενωθούν κάτω από την ηγεσία ενός «χαλίφη», και συγκεκριμένα του Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Παρατηρητές της Μπόκο Χάραμ, αναφέρουν ότι τους τελευταίους 6 μήνες οι μαχητές της μιμούνται τις πρακτικές του Ισλαμικού ΧαλιφάτουΠαρατηρητές της Μπόκο Χάραμ, αναφέρουν ότι τους τελευταίους 6 μήνες οι μαχητές της μιμούνται τις πρακτικές του Ισλαμικού Χαλιφάτου – από τις τιμωρίες, όπως ο λιθοβολισμός και οι αποκεφαλισμοί, μέχρι την προπαγάνδα που ασκούν στα κοινωνικά δίκτυα. Τον προηγούμενο Αύγουστο η Μπόκο Χάραμ ακολούθησε το παράδειγμα των τζιχαντιστών και ανακήρυξε το δικό της «χαλιφάτο», που καλύπτει μια μεγάλη περιοχή της Νιγηρίας. Κάποιες φορές, οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται ως «το Ισλαμικό Κράτος της Αφρικής». Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι μαχητές της Μπόκο Χάραμ χρησιμοποιούν την ίδια μαύρη σημαία…

​Η απόδειξη για αυτό που φοβούνται οι διεθνείς αναλυτές, δηλαδή της ένωσης των δύο οργανώσεων, ίσως να ήρθε πριν από λίγες ημέρες, μέσω του λογαριασμού στο twitter τζιχαντιστικής ιστοσελίδας 
Η απόδειξη για αυτό που φοβούνται οι διεθνείς αναλυτές, δηλαδή της ένωσης των δύο οργανώσεων, ίσως να ήρθε πριν από λίγες ημέρες, μέσω του λογαριασμού στο twitter της τζιχαντιστικής ιστοσελίδας Afriqiyah Media, που συνδέεται με τη Μπόκο Χάραμ και ανέφερε: «Σύντομα θα σας ανακοινώσουμε την απόφασή μας, για την υποταγή μας στον Χαλίφη των Μουσουλμάνων, Abu Bakr al-Baghdadi, ας τον έχει καλά ο Αλλάχ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναλυτής Jacob Zenn, αναφέρει στο CNN ότι αυτή η ένωση των οργανώσεων θα είχε γίνει ήδη, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις από συγκεκριμένες φυλές εντός των τάξεων της Μπόκο Χάραμ. «Παρόλα αυτά, είναι ξεκάθαρο ότι η Μπόκο Χάραμ μιμείται απόλυτα το Ισλαμικό Χαλιφάτο, τόσο στην ιδεολογία και τις πρακτικές της, αλλά και στη στρατηγική της επέκτασής της». Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και ο τρόπος κινηματογράφησης των… «επιτευγμάτων» τους, είναι παρόμοιος, όπως και ο τρόπος διασποράς τους.

Ιδεολογική ταύτιση

Ο αρχηγός της Μπόκο Χάραμ, Abubakar Shekau, έχει δηλώσει ότι οι απαγωγές και η αρπαγή ομήρων είναι αποδεκτές από το Κοράνι. «Οι όμηροί μας είναι Χριστιανοί ή διεφθαρμένοι Μουσουλμάνοι», είχε δηλώσει μετά την απαγωγή δεκάδων κοριτσιών. Το ίδιο ανέφερε και το Χαλιφάτο όταν απήγαγαν εκατοντάδες Γεζίντι.

Η Μπόκο Χαράμ απαγάγει ανθρώπους από τις περιοχές που κατακτάει

Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Ζητάμε από τους μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Χαλιφάτου να διασπείρουν το μήνυμά μας σε όλους του μουσουλμάνους: τα αδέρφια σας από τη Νιγηρία σας ζητούν να μεταναστεύσετε εδώ, να μας βοηθήσετε να διαχειριστούμε τις περιοχές που έχουμε καταλάβει και να πολεμήσουμε μαζί εναντίον των απίστων».

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο προς το παρόν όμως, δεν έχει απαντήσει ή δεν έχει κάνει ευρέως γνωστές τις προθέσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο αυτής της «ένωσης», καθώς θεωρούν τη Μπόκο Χάραμ ως σύνδεσμο της Αλ Κάϊντα, με την οποία ανταγωνίζονται για την ηγεσία της τζιχαντιστικής κίνησης.

Αρκετά στελέχη του Χαλιφάτου όμως, με δηλώσεις τους υποστηρίζουν τη Μπόκο Χάραμ.Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τον Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ, Nicholas Rasmussen, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία μεταξύ της Μπόκο Χάραμ κι άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην Αφρική, αλλά και με το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης ανέφερε επίσης σε συνέντευξή του ότι Mohammed al-Dairi ότι στη χώρα του δρουν τζιχαντιστικές οργανώσεις που ταυτίζονται με τη Μπόκο Χάραμ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι μπορεί να δημιουργείται ένα τεράστιο μέτωπο, από τη δυτική Αφρική, τη Μεσόγειο, μέχρι τη Μέση Ανατολή, που απειλείται ή ελέγχεται ήδη από τους τζιχαντιστές…

Δείτε ακόμη: Σχεδιάζουν επίθεση στη Νότια Ευρώπη

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης