Κατώτερα των προσδοκιών αποδεικνύονται τα στοιχεία για τον ιδιωτικό κλάδο της Eυρωζώνης καθώς η προσδοκώμενη ανάκαμψη δεν υλοποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 52,7 από 52,9 τον Ιανουάριο, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο 31 μηνών. Οι αναλυτές όμως, είχαν ανεβάσει ακόμη υψηλότερα τον πήχη για τον Φεβρουάριο, προβλέποντας ανάκαμψη στο 53,1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχετικός δείκτης για τον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε στο 53, από 54 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο. Ο ΡΜΙ του κλάδου υπηρεσιών ενισχύθηκε οριακά στο 51,7 από 51,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ωστόσο προέβλεπαν ανάκαμψη στο 51,6.

«Η μεγάλη εικόνα εξακολουθεί να είναι εκείνη της ανάκαμψης. Δεν είναι τόσο εντυπωσιακή η ανάκαμψη, αλλά σίγουρα κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, με κάποιες εξαιρέσεις και κυρίως τη Γαλλία» δήλωσε ο επικεφαλής ανάλυσης της Markit, Κρις Γουίλιαμσον και συμπλήρωσε:

«Η περιφέρεια βγήκε από περιοχή ύφεσης και η Γερμανία αναπτύσσεται δυναμικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Markit άλλωστε, αυτό το επίπεδο των δεικτών ΡΜΙ υποδεικνύει ρυθμό ανάπτυξης 0,5% για την ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Βίοι αντίθετοι για Γαλλία-Γερμανία

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Η Γαλλία φαίνεται πως επιστρέφει σε περίοδο ύφεσης, ενώ αντιθέτως η Γερμανία οδεύει για τη μεγαλύτερη οικονομική της επέκταση από το 2011.

Ειδικότερα, το ΡΜΙ του γαλλικού κλάδου μεταποίησης συρρικνώθηκε στο 46,9 από 48,9 τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ανάκαμψη στο 49,4. Ο γαλλικός κλάδος υπηρεσιών είχε χειρότερη απόδοση των τελευταίων 9 μηνών, με τον ΡΜΙ να υποχωρεί στο 46,9 ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάκαμψη στο 49,4.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα στη Γερμανία, όπου η θετική έκπληξη προέρχεται για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, από τον κλάδο υπηρεσιών.

«Η Γερμανία αναπτύσσεται δυναμικά» δήλωσε ο Γουίλιαμσον και συμπλήρωσε:
«Ο ΡΜΙ είναι σύμφωνος με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,7% το πρώτο τρίμηνο και θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης».

Ο συνολικός ΡΜΙ στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 56,1 από 55,5 τον Ιανουάριο, ενώ ο σχετικός δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών αναρριχήθηκε στο 55,4 από 53,4 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο. Ωστόσο, ο ΡΜΙ μεταποίησης για τη Γερμανία υποχώρησε στο 54,7 από 56,5 τον Ιανουάριο, σε επίπεδα χαμηλότερα των προβλέψεων καθώς οι αναλυτές είχαν θέσει τον πήχη στο 56,3.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης