Φρ. Ολάντ: Μπορεί να υπάρξει Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012, 19:10
Φρ. Ολάντ: Μπορεί να υπάρξει Ευρώπη πολλών ταχυτήτων
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε από το Λονδίνο όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, πως θα μπορούσε να υπάρξει μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν.

«Πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια μιας Ευρώπης με πολλές ταχύτητες, το να παίρνει ο καθένας ό,τι θέλει από την ΕΕ», δήλωσε ο κ. Ολάντ στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία. «Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση, η Βρετανία δεν προτίθεται να γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ, αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε τις αντίστοιχες θέσεις μας, η Βρετανία δεν προτίθεται να φρενάρει» την ευρωζώνη, και «εμείς δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν να ενταχθεί στη ευρωζώνη», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα είναι ανταγωνιστική, δεν είναι η δημοσιονομική διάσταση αυτό που μας διαφοροποιεί περισσότερο» (σ.σ. τη Γαλλία και τη Βρετανία), σημείωσε, επισημαίνοντας την υψηλότερη φορολογική κλίμακα 45% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σήμερα είναι 41% στη Γαλλία. «Δεν έχω δει Βρετανούς να εγκαθίστανται στη Γαλλία», δήλωσε αστειευόμενος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ακολούθησε την ίδια γραμμή, λέγοντας ότι υπάρχουν «ευκαιρίες για τις (ευρωπαϊκές) χώρες να έχουν διαφορετικές σχέσεις», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012, 19:10