Γαλλία: Οι ευρωομάδες Αριστεράς και Πρασίνων ζητούν την παραίτηση Ραχόι

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017, 16:41
Γαλλία: Οι ευρωομάδες Αριστεράς και Πρασίνων ζητούν την παραίτηση Ραχόι
Σε διαμαρτυρία κατά της βίας στην Καταλονία και υπέρ μιας ευρωπαϊκής μεσολάβησης για διάλογο, προέβησαν σήμερα το μεσημέρι, έξω από την είσοδο του ημικυκλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Στη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «παθητικότητα», ζήτησαν την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι και χαρακτήρισαν ως εμπρηστική την ομιλία του Ισπανού βασιλιά, που είχε ως συνέπεια να γίνει και ο ίδιος μέρος του προβλήματος.

Παράλληλα θεώρησαν ως «καλό νέο» το γεγονός ότι σήμερα ο απόγευμα, ύστερα από δύο εβδομάδες προσπαθειών, τα μεγάλα κόμματα αποδέχθηκαν να γίνει συζήτηση για το θέμα της Καταλονίας στο ημικύκλιο. Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε η Ισπανίδα Μαρίνα Αλμπιόλ Γκουζμάν (Αριστερά) η συζήτηση κινδυνεύει να αποδειχθεί επιφανειακή και να μην οδηγήσει πουθενά.

«Δεν είναι το είδος της συζήτησης που έχουμε ανάγκη σε αυτήν την κατάσταση, γιατί όπως καθορίστηκε από το Λαϊκό Κόμμα (δεξιά) θα έχουμε παρεμβάσεις μόνο των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι δεν είναι καν Ισπανοί. Είναι απαράδεκτο το ότι άλλοι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να πάρουν τον λόγο. Έχουμε ανάγκη από μία εκ βάθους συζήτηση και όχι από μία επιφανειακή προσέγγιση» τόνισε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής.

Αναφορικά με τη χθεσινή ομιλία του βασιλιά, η Μαρίνα Αλμπιόλ Γκουζμάν δήλωσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από την ομιλία του βασιλιά. Δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για διάλογο, ούτε για τα θύματα της Κυριακής. Δεν καταδίκασε τη βία ούτε αναφέρθηκε στους 800 και πλέον τραυματισμένους. Έδωσε την εντύπωση ότι ο αποκλειστικός στόχος της ομιλίας του, ήταν να υποστηρίξει και να νομιμοποιήσει όλα τα κατασταλτικά μέτρα που θα παρθούν στο μέλλον».

«Η χθεσινή ομιλία του βασιλιά ήταν εμπρηστική. Είναι ένας μη εκλεγμένος βασιλιάς, που αντιτίθεται στην ψήφο των πολιτών», δήλωσε ο επίσης Ισπανός αριστερός ευρωβουλευτής Μιγκουέλ Ουρμπάν Κρέσπο και προσέθεσε: «Χθες ο βασιλιάς έπαψε να είναι μια μορφή διαμεσολάβησης, ευθυγραμμίστηκε με το Λαϊκό Κόμμα και έγινε εκ των πραγμάτων μέρος του προβλήματος», υπογράμμισε.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη στην Καταλονία», δήλωσε και ο εκπρόσωπος των Πρασίνων επίσης Ισπανός Ερνέστ Ουρτασούν. «Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι απέδειξε ότι είναι ανίκανο να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο του διάλογου. Είναι ικανό μόνο για καταστολή, κραδαίνοντας τον ποινικό κώδικα και επιδεινώνοντας την κατάσταση. Ζητούμε την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι. Θεωρούμε αναγκαία μια μεσολάβηση των ευρωπαϊκών θεσμών για να ανοίξουν οι δυνατότητες διαπραγματεύσεων. Επείγει να ξεκινήσουν άμεσα, μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Διαφορετικά, η Κομισιόν θα είναι και αυτή υπεύθυνη για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες, γιατί δεν είναι μόνο ισπανικό πρόβλημα αλλά και ευρωπαϊκό», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017, 16:41