Γερά ποτήρια οι Ευρωπαίοι!

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 12:40
Γερά ποτήρια οι Ευρωπαίοι!
Τρία ποτήρια κρασί την ημέρα πίνει ο μέσος Ευρωπαίος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο πότη διεθνώς, καθώς σε κάθε Ευρωπαίο αναλογούν 12,5 λίτρα αλκοόλ ετησίως, ποσοστό διπλάσιο από τον διεθνή μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αναλογούν 14,5 λίτρα αλκοόλ ανά ενήλικα τον χρόνο, στις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης αναλογούν 12,5 λίτρα ανά άτομο ετησίως, στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου 11,2 λίτρα ανά άτομο και στις σκανδιναβικές χώρες 10,4 λίτρα.

Ωστόσο, τα δεδομένα είναι κάπως διαφορετικά σε ό,τι αφορά στην επικίνδυνη για την υγεία κατανάλωση ποτού που συμπεριλαμβάνει συνήθειες όπως το ποτό εκτός φαγητού, το ποτό σε ακατάστατες ώρες και σε δημόσια μέρη ή τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα π.χ. το Σαββατόβραδο.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, το σκορ των Σκανδιναβών είναι 2,8, σύμφωνα με μια κλίμακα από το 1 έως το 5, όπου το 1 είναι το πλέον επικίνδυνο και το 5 το λιγότερο επικίνδυνο για την υγεία. Οι κεντροανατολικές ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν σκορ 2,9, ενώ οι χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης (όπου συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα) κυμαίνονται στο 1,5 και 1,1 αντίστοιχα.

Συνεπώς, μπορεί να ανήκουμε στους μεγαλύτερους πότες του κόσμου, αλλά καταναλώνουμε αλκοόλ με τον ασφαλή τρόπο.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 13:09