Εκτός από την Τσεχία και το αυστριακό Τιρόλο, από την Κυριακή θα ισχύουν επίσης και για τη Σλοβακία αυστηρότεροι κανόνες εισόδου στη Γερμανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαρακτήρισε τη χώρα αυτή της ΕΕ ως περιοχή με ιδιαίτερα επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε στο Βερολίνο ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ήταν απολύτως απαραίτητοι και για την χώρα αυτή προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άτομα που προέρχονται από αυτές τις χώρες υψηλού κινδύνου πρέπει να έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού πριν εισέλθουν στη Γερμανία. Επιπλέον, υπάρχει υποχρέωση καραντίνας μετά την άφιξή τους στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δήλωσε ότι «το υψηλό ποσοστό μεταλλάξεων του κορωνοϊού σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται κοντά στα (γερμανικά / βαυαρικά) σύνορα κατέστησε απαραίτητη αυτήν την πρόσθετη αντίδραση».

Τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού αυξάνονται σε περιοχές της Βαυαρίας οι οποίες συνορεύουν άμεσα με την Τσεχία και κυμαίνονται πλέον μεταξύ 25% και 30%. Στην περίπτωση μάλιστα των καθημερινά μετακινουμένων εργαζομένων από την Τσεχία προς τις ίδιες περιοχές της Βαυαρίας τα κρούσματα ανέρχονται σε ποσοστό 40-73%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση, θα αρχίσουν να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα από το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή. Η είσοδος στη Βαυαρία (και τη Σαξονία) θα είναι δυνατή μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού. «Για τους καθημερινά μετακινούμενους εργαζόμενους στις περιοχές των συνόρων θα υπάρξουν πρακτικές λύσεις», διευκρίνησε ο Ζέντερ.

Οι Γερμανοί μεταφορείς έχουν πάντως ήδη προειδοποιήσει για καθυστερήσεις στην παράδοση των εμπορευμάτων λόγω των αρνητικών διαγνωστικών τεστ που απαιτούνται για την είσοδό τους από την Τσεχία και το Τιρόλο. Γι αυτό και η «Ομοσπονδιακή Ένωση Εμπορευματικών Μεταφορών και Logistics» ζήτησε την δημιουργία κέντρων για διαγνωστικά τεστ στα σύνορα ή να γίνονται δεκτά τα γρήγορα τεστ για τους οδηγούς φορτηγών.

Και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ Τομπίας Χανς δεν απέκλεισε ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία ή το Λουξεμβούργο. «Δεν απομένει τίποτα άλλο σε περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες διαφορές των δεικτών συχνότητας των κρουσμάτων μεταξύ μας», είπε στα δίκτυα RTL και ntv.

«Να διατηρηθούν ανοικτά τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες Ολλανδία και Βέλγιο. Θα ήταν μοιραίο λάθος εάν όλοι κλείνονταν στο εθνικό τους καβούκι κατά τη διάρκεια της κρίσης», δήλωσε αντιθέτως ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Στέφαν Χότχοφ-Πφέρτνερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης