Αν επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αυτό σημαίνει ότι θα ασκηθεί πολύ έντονη πίεση σε χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, οι οποίες θα φροντίσουν να αποκτήσουν κι αυτές με τη σειρά τους πυρηνικές βόμβες για να αποκατασταθεί η ισορροπία τρόμου στην περιοχή, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στους New York Times.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Aμερικανού προέδρου και το περιεχόμενό της αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Παρά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τεχεράνη και τη δολοφονία του επικεφαλής επιστήμονα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο Τζο Μπάιντεν, αψηφώντας εκείνους που οργάνωσαν και εκτέλεσαν τη δολοφονία, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την πρόθεση να επιστρέψουν στη συμφωνία για τα πυρηνικά μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και πως η Τεχεράνη θα επιδείξει πνεύμα συνεργασίας, με στόχο βεβαίως να παρεμποδιστεί και να αποτραπεί αποτελεσματικά η οποιαδήποτε δυνατότητα της Περσίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το τελευταίο που θα θέλαμε σε αυτή τη γωνιά του κόσμου θα ήταν να επιτρέψουμε την ύπαρξη πυρηνικών δυνατοτήτων στις χώρες της περιοχής» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. 

Σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση της Τεχεράνης με τα όσα προβλέπει η πολυμερής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Τζο Μπάιντεν είπε: «Σε συνεννόηση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και συμφωνίες για να εντείνουμε και να επιμηκύνουμε τους πυρηνικούς περιορισμούς στο Ιράν, καθώς και να αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα πυραύλων που επιθυμεί να αναπτύξει».

Τέλος τόνισε ότι οι ΗΠΑ ακόμη έχουν την επιλογή για επιβολή νέων κυρώσεων στην Τεχεράνη, αν αυτό καταστεί απαραίτητο κατά την Ουάσινγκτον, ενώ, σε ό,τι αφορά στη στάση της Τουρκίας, υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα είχε διατυπώσει τον περασμένο Ιούνιο την αντίθεσή της στις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, λέγοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού απαιτεί μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης