Η εταιρεία Konkola Copper Mines (KCM), η οποία εξορύσσει χαλκό στην Ζάμπια, ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να προχωρήσει σε 2.000 απολύσεις, καθώς η ραγδαία μείωση της τιμής του μετάλλου στις αγορές και τα αυξανόμενα λειτουργικά της κόστη την έχουν πλήξει.

Όμως ο υφυπουργός Μεταλλείων και Ορυχείων της κυβέρνησης της Ζάμπιας, Ρίτσαρντ Μουσούκουα, κατήγγειλε τις απολύσεις αυτές και διακήρυξε ότι η κυβέρνησή του δεν αποδέχεται «εκβιασμούς» από καμιά εταιρεία του τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δεδομένη «την υποχώρηση της τιμής του χαλκού, η KCM χρειάζεται να προχωρήσει σε επιχειρηματικές αλλαγές για να παραμείνει οικονομικά βιώσιμη. Είναι λυπηρό, αλλά αυτό σημαίνει την μείωση του αριθμού του προσωπικού, καθώς πολλά έργα αναβάθμισης και επέκτασης (μεταλλείων) αποπερατώνονται», δήλωσε η εκπρόσωπος της επιχείρησης, Τζόι Σάτα.

Η KCM ανήκει κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην εταιρεία Vedanta, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και αποτελεί μια από τις κυριότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ζάμπια, τη χώρα της Αφρικής όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή χαλκού της ηπείρου. Οι απολύσεις αφορούν σχεδόν το 25% του εργατικού της δυναμικού στη χώρα.

Οι τιμές του χαλκού σε διεθνές επίπεδο έχουν μειωθεί σε περίπου 7.000 δολάρια ανά τόννο, από 9.000 δολάρια πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η KCM ανέφερε ότι πλήττεται από τις αυξήσεις του κόστους των καυσίμων και των μισθών.

«Η κυβέρνηση απέρριψε την μείωση των θέσεων εργασίας που θέλει να εφαρμόσει η KCM. . . δεν θα μας εκβιάσει καμιά μεταλλευτική επιχείρηση όπως η KCM», είπε ο Μουσούκουα.

Το δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 25% του μετοχικού κεφαλαίου σε όλες τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις στην Ζάμπια.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της Vedanta για σχόλια.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης