Μετά τη διαδικτυακή έκδοση πριν από τέσσερις μήνες του πρώτου τεύχους του περιοδικού «Inspire» στα Αγγλικά, το σκέλος της αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο (Aqpa) επανέρχεται με ένα δεύτερο τεύχος.

Το πρώτο τεύχος έδινε οδηγίες για την κατασκευή βόμβας, ενώ το δεύτερο -συνολικά 47 σελίδες-προτείνει επιθέσεις εναντίον πληθυσμών σε δυτικές χώρες με μεγάλα οχήματα 4Χ4 εξοπλισμένα με κοφτερές λάμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι κάτι καινούργιο, γιατί για πρώτη φορά η αλ Κάιντα αποκτά μια έκδοση στην αγγλική γλώσσα» επισημαίνει ο Ντομινίκ Τομά, ειδικός στις ισλαμικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής. «Τα μηνύματα αυτά έχουν στόχο τις μουσουλμανικές κοινότητες που ζουν εκτός των αραβικών χωρών» προσθέτει.

Τα βίντεο, τα ηχητικά μηνύματα και οι ανακοινώσεις της αλ Κάιντα πλημμυρίζουν το διαδίκτυο, ειδικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση προτείνει το δικό της διαδικτυακό έντυπο και μάλιστα στα Αγγλικά.

«Αποτελεί αλλαγή της στρατηγικής της αλ Κάιντα που μέχρι τώρα δεν ενδιαφερόταν για μη Άραβες ”αναγνώστες”», εκτιμά ο Μουσταφά Αλάνι, ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας από το Gulf Research Centre στο Ντουμπάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι μια άλλη διάσταση του πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο και δείχνει την επιθυμία (της οργάνωσης) να στρατολογήσει μέλη από όλον τον κόσμο» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Τομά, αυτή η νέα στροφή της αλ Κάιντα είναι έργο του Ανουάρ αλ-Αουλάκι, Υεμενίτη ιμάμη με αμερικανική υπηκοότητα και του Σαμίρ Χαν, σουδανικής καταγωγής που ζουν στην Υεμένη.

«Ο 39χρονος Αουλάκι δεν είναι μέλος της αλ Κάιντα, αλλά πρόσκειται στον τοπικό ηγέτη της Νάσερ αλ-Ουαχίσι», υπογραμμίζει ο Τομά.

Το περιοδικό δίνει διευθύνσεις με τις οποίες μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί με προγράμματα κρυπτογράφησης, για να μην τους εντοπίζουν οι μυστικές υπηρεσίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης