Μυστήριο περιβάλλει τα ίχνη μίας υπόθεσης ομηρίας του «ISIS», στην οποία εμπλέκεται Βρετανός άνδρας, ο οποίος ήταν μεταξύ των ομήρων που κρατούνταν από μαχητές του Χαλιφάτου, κατά τη διάρκεια μιας θανατηφόρου επιθέσεως, σε εστιατόριο στο Μπαγκλαντές.

Εκείνη την ημέρα μάλιστα, η 13χρονη κόρη της οικογένειας, γιόρταζε τα γενέθλιά της και τη στιγμή της επίθεσης, όλα ήταν έτοιμα για την μεγάλη έκπληξη, την τούρτα και το σύνηθες… τελετουργικό που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, με το τραγουδάκι, τα κεράκια κλπ. Αντ’ αυτού όμως, η οικογένεια, είδε να μπουκάρει στο κτίριο μια ομάδα ισλαμιστών τρομοκρατών οι οποίοι τους ζήτησαν να γονατίσουν και ακολούθησε πια… το άλλο τελετουργικό. «Ποιοι είστε εσείς; Είστε μουσουλμάνοι;» ρωτήσανε οι τρομοκράτες και αφού πήραν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, τους είπαν: «Εντάξει τότε. Αγαπάμε τους μουσουλμάνους. Εμάς μπορείτε να μας εμπιστευτείτε, δεν θα σας βλάψουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάπου εκεί όμως, αρχίζει το μαρτύριο για την οικογένεια του Βρετανού με ρίζες από το Μπαγκλαντές. Ένα μαρτύριο χωρίς τέλος όμως για τον ίδιο. όπως θα αποδειχθεί λίαν συντόμως…

Αν και μουσουλμάνος, ο Βρετανός, μετά την επίθεση των στρατιωτών του Χαλιφάτου, θα  οδηγείτο σε μυστική τοποθεσία της «ISIS» όπου θα παρέμενε φυλακισμένος, για αρκετές μέρες, προτού καταφέρει να ξεφύγει και να συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές του Μπαγκλαντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ναι. Καλά διαβάζετε. Θα συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές με κατηγορία για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα, από την αρχή. Εκείνη την αποφράδα ημέρα, 5 εξτρεμιστές θα σφάξουν περισσότερους από 20 άτομα και θα σκοτώσουν δύο αστυνομικούς, σε μια πολιορκία που κράτησε συνολικά 10 ώρες και κατά την οποία ο Βρετανός υπήκοος δέχθηκε και μία σφαίρα.

Όλα αυτά έγιναν την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Η επόμενη μέρα του χτυπήματος στο βίντεο που ακολουθεί.

Η γυναίκα και το παιδάκι κατάφεραν να διαφύγουν, χωρίς να πάθουν το παραμικρό. Όμως ο Βρετανός Χασνάτ Καρίμ απήχθη από τους τρομοκράτες και όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς του, στον τόπο όπου «φιλοξενήθηκε» για ένα μήνα, πέρασε τα πάνδεινα.

Η γυναίκα του άτυχου Καρίμ από την πλευρά της, δήλωσε στην «Independent» -αποκλειστικό θέμα της- ότι: «εκείνη την ημέρα, είχαμε οργανώσει ένα ιδιαίτερο δείπνο για την κόρη μας και καθόμασταν στο τραπέζι όταν ακούσαμε πυροβολισμούς και κραυγές έξω από το εστιατόριο. Στη συνέχεια οι τρομοκράτες μπήκαν μέσα κι άρχισαν να πυροβολούν. Μας ρώτησαν αν είμαστε μουσουλμάνοι και μας έβαλαν να διαβάσουμε κάποιους στίχους από το κοράνι».

Η γυναίκα περιέγραψε πώς από την τούρτα γενεθλίων για την κόρη τους κατέληξαν να παλεύουν για τη ζωή τους: Θέλαμε να γιορτάσουμε το γεγονός ειρηνικά αλλά τελικά μετά καθίσαμε σε ένα τραπέζι μαζί με τους τρομοκράτες. Κάποια στιγμή, οι άνθρωποι αυτοί ζήτησαν από τον άνδρα μου, απειλώντας τον με όπλο, να απαγγείλει το πρώτο κεφάλαιο από το Κοράνι. Ο άντρας μου ήταν λίγο νευρικός. Και τότε αυτοί του είπαν: Καταλαβαίνεις τι διαβάζεις; Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις την έννοια κάθε στίχου ξεχωριστά» ανέφερε μεταξύ άλλων η σύζυγός του, κα Παρβίν η οποία όπως είπε, δεν πιστεύει ότι θα ξεπεράσει ποτέ το σοκ που υπέστη εκείνη τη νύχτα.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Με το που σταμάτησαν οι πυροβολισμοί και τελείωσε και το σκηνικό αυτό του τρόμου με τα όπλα πάνω στο τραπέζι μας, οι τρομοκράτες του ISIS πρόλαβαν και άρπαξαν τον άντρα μου και εξαφανίστηκαν. Ειλικρινά πίστευα ότι ποτέ δεν θα τον ξαναέβλεπα».

Η αγωνία όμως της οικογένειας, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Διότι μέχρι στιγμής όντως, δεν τον έχει δει από κοντά, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, για σχεδόν ένα μήνα τώρα.

Ο Βρετανός κρατείται ακόμη από τις αστυνομικές αρχές της χώρας, που τον εμπλέκουν με την τρομοκρατική ομάδα που επιτέθηκε στο εστιατόριο, καθώς όπως υποστηρίζουν, ότι δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος άντρας, δεν είχε τουλάχιστον έμμεση σχέση με τους Ισλαμιστές τρομοκράτες.

Ο Ρόντνεϋ Ντίξον, νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας και δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζει ότι η οικογένεια, που έχει περάσει μια τρομερή δοκιμασία τόσο καιρό, δικαιούται έστω να τον δει για λίγο. Την ίδια στιγμή ζητεί την συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να λήξει άμεσα το θέμα και ο άνθρωπος να αφεθεί επιτέλους ελεύθερος.

Οι αρχές του Μπαγκλαντές πάντως, αρνούνται την πρόσβαση στην υπόθεση σε δικηγόρους της Αγγλίας , μη επιτρέποντας επίσκεψη από την οικογένειά του, ενώ συνάμα δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για το που κρατείται!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης