Η αποδυναμωμένη Ε.Ε. διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, 12:21
Η αποδυναμωμένη Ε.Ε. διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με αφορμή τη νέα ένταση στις σχέσεις Ιράν και ΗΠΑ αλλά και οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία ενάντια στο καινούργιο συνταξιοδοτικό βρίσκονται στο επίκεντρο της επισκόπησης Τύπου.

Στο μικροσκόπιο των αναλυτών τίθεται o κίνδυνος κατάρρευσης της συναφθείσας το 2015 συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στα συμφραζόμενα των νέων εντάσεων Ουάσινγκτον και Τεχεράνης. Η γερμανική «Süddeutsche Zeitung» γράφει για την προσπάθεια του Τραμπ να πείσει τους Ευρωπαίους να αποχωρήσουν και αυτοί από τη συμφωνία:

«…Είναι σωστό που οι Ευρωπαίοι δεν υποκύπτουν και θέλουν να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στο Ιράν προκειμένου να μην καταρρεύσει η συμφωνία. Η τελευταία προβλέπει έναν μηχανισμό που δίνει στην ιρανική ηγεσία τη δυνατότητα ξεκάθαρης επιλογής: είτε η Τεχεράνη θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα είτε όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ θα τεθούν και πάλι σε ισχύ. Οι νουθεσίες προς το Ιράν θα πρέπει να συνοδεύονται από οικονομικά κίνητρα αλλά και τον όρο να συμβάλει στην αποκλιμάκωση… Η πυρηνική συμφωνία συνιστά τον τελευταίο δίαυλο επικοινωνίας της Τεχεράνης με τη Δύση. Οι Ιρανοί μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να τον κόψουν, αλλά στην περίπτωση αυτή οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούν να βοηθήσουν άλλο. Τότε θα είχαν να κάνουν πλέον μόνον με τον Τραμπ».

Για εμφανή αποδυνάμωση του ρόλου της Ε.Ε. κάνει λόγο η αυστριακή «Der Standard»:

«Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν (φον ντερ Λάιεν) χρειάστηκε αρκετές μέρες για να τοποθετηθεί στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί αλλά και για να διεκδικήσει διαμεσολαβητικό ρόλο για την Ε.Ε. Η Ε.Ε. μπορεί να αξιοποιήσει τις σχέσεις της με παράγοντες της περιοχής ώστε να ξεκινήσει και πάλι ένας διάλογος, επεσήμανε η Γερμανίδα πρόεδρος. Η ίδια επέκρινε μεν τον ρόλο του Ιράν στη σύγκρουση, όχι όμως και εκείνον της Ουάσινγκτον. […] Μπορεί η ευρωπαϊκή γραμμή να εξακολουθεί να είναι η παραμονή στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ωστόσο γίνονται ελάχιστα προκειμένου αυτή να υλοποιηθεί ακόμη και κόντρα στην Ουάσινγκτον. Η διαμεσολάβηση σε περιπτώσεις κρίσεων είναι και θέμα αξιοπιστίας».

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, 12:46