Η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, υποσχέθηκαν την Τετάρτη να χορηγήσουν στο Αφγανιστάν βοήθεια ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2017-2020 για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει την ανάπτυξή της, παρά την πάντα παρούσα απειλή των Ταλιμπάν, τους οποίους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε να εγκαταλείψουν τα όπλα.

«Ορισμένοι ήταν επιφυλακτικοί (…) το ύψος (της βοήθειας που δεσμεύθηκε να χορηγήσει η διεθνής κοινότητα) ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας» δήλωσε με ικανοποίηση η Φεντερίκα Μογκερίνι, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, στο πλευρό του προέδρου του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δεσμεύσεις που έγιναν πλησίασαν εκείνες που είχαν καταγραφεί το 2012, στη σύνοδο του Τόκιο (16 δις δολάρια, ή 14,3 δις ευρώ), αν και υπήρχαν εκτιμήσεις ότι το ποσό θα ήταν κατά πολύ χαμηλότερο. Καθώς το Αφγανιστάν θα βγαίνει από τη δεκαετία μετασχηματισμού του (2015-2024), πρέπει να κινηθεί προς μια «αυξανόμενη αυτονομία», σημείωσε ο Τζον Κέρι.

Από τη μεριά του, ο Αφγανός πρόεδρος Γάνι χαιρέτισε το «αξιοσημείωτο» αποτέλεσμα της συνόδου των διεθνών δωρητών, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται. «Το να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση επαφίεται τώρα στο αφγανικό έθνος. Η δουλειά από τη δική μας πλευρά αρχίζει αύριο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης