Ανακούφιση αλλά και απελπισία φαίνεται πως είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν τους κατοίκους του Βόρειου Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, μετά τον σφοδρότατο κυκλώνα Γιάσι, κατηγορίας 5, που ισοπέδωσε πόλεις στη Βορειοανατολική Αυστραλία και κινείται τώρα προς το εσωτερικό της χώρας με συγκριτικά μειωμένη ισχύ.

Ανακούφιση, γιατί ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, και απελπισία για τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν, λίγες εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Ζημιές που θα έχουν επιπτώσεις στην αυστραλιανή οικονομία και, ως έναν βαθμό, ενδεχομένως ακόμη και στη διεθνή. Πολλά κτήρια καταστράφηκαν, οροφές σπιτιών παρασύρθηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυκλώνας εξασθενεί, όμως ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί και πολλές περιοχές απειλούνται με νέες πλημμύρες τώρα. «Περάσαμε μια εφιαλτική νύχτα. Ο κυκλώνας έκανε εκκωφαντικό θόρυβο. Ακούγαμε να παρασέρνει τις οροφές σπιτιών» μας είπε ο ομογενής Δημήτρης Χασάπης, από το Ίνσφιλ.

Πλέον ο κυκλώνας Γιάσι εκτιμάται πως θα υποβαθμιστεί στα επίπεδα τροπικής καταιγίδας τα επόμενα 24ωρα, αλλά προειδοποιούν ότι θα συνεχίσει να προκαλεί σφοδρές βροχοπτώσεις και να συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους.

Θυμίζουμε πως ο Γιάσι έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Αυστραλίας στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης, με ανέμους ισχύος 300 χιλιομέτρων την ώρα και περίπου ένα μέτρο βροχόπτωσης, ενώ οι Αρχές τον χαρακτηρίζουν ως τον ισχυρότερο κυκλώνα που πλήττει την Αυστραλία από το 1918.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος πέρασε τη νύχτα σε καταφύγια, ενώ οι ζημιές σε διάφορους τομείς της αυστραλιανής οικονομίας εκτιμάται πως θα κυμανθούν σε επίπεδα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης