Αναβρασμός επικρατεί στη Δυτική Όχθη ύστερα από τη δημοσιοποίηση ενός video που δείχνει νεαρούς Ισραηλινούς να πανηγυρίζουν για τον θάνατο ενός νεογέννητου κατά τη διάρκεια εμπρησμού σε παλαιστινιακή κατοικία το καλοκαίρι.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ καταδίκασε το video (διάρκειας 25 δευτερολέπτων), το οποίο μετέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης το «Channel 10»​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα πλάνα είναι από γαμήλια τελετή στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ. Δείχνουν άνδρες να χορεύουν, κρατώντας όπλα και μαχαίρια. Δύο εξ αυτών μαχαιρώνουν με μίσος φωτογραφίες του 18 μηνών Ali Dawabsheh, που βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με μέλη της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια εμπρηστικής επίθεσης στο σπίτι τους, στο χωριό Δούμα, στις 31 Ιουλίου (πολύ κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης).

Μοναδικός επιζών είναι ο 4χρονος αδελφός του Αλί, ο Αχμάντ, ο οποίος ακόμα αναρρώνει από τα τραύματά του σε ισραηλινό νοσοκομείο.

Από την πρώτη στιγμή κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ έκαναν λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια», κατηγορώντας Ισραηλινούς εξτρεμιστές. Ο τραγικός θάνατος του νεογέννητου είχε πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων στις τάξεις των Παλαιστινίων. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο συμβάν αποτέλεσε μια από τις βασικές αφορμές για το ξέσπασμα βίας στη Δυτική Όχθη στις αρχές Οκτωβρίου, όπου Παλαιστίνιοι οδηγοί παρασύρουν σκοπίμως πεζούς με τα οχήματά τους και μαυροντυμένες γυναίκες επιτίθενται με μαχαίρια κατά αστυνομικών και στρατιωτών σε σημεία ελέγχου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», 19 Ισραηλινοί και ένας Αμερικανός φοιτητής έχουν χάσει τη ζωή τους σε τέτοιες επιθέσεις, με περισσότερους από 130 Παλαιστίνιους να πέφτουν νεκροί από ισραηλινά πυρά, την ίδια στιγμή που μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας δεν διστάζουν να πραγματοποιούν επιδρομές σε νοσοκομεία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τραυματισμένων δραστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καταδικάζουμε τις πράξεις αυτές»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ καταδίκασε το video (διάρκειας 25 δευτερολέπτων), το οποίο μετέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης το «Channel 10». Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι οι συγκεκριμένοι νεαροί αποτελούν «κίνδυνο για την κοινωνία και την ασφάλεια του Ισραήλ», επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

«Υπάρχουν πολλά και σοβαρά εγκλήματα σε αυτό το video. Ορισμένοι κρατούν στρατιωτικό οπλισμό» ανέφερε η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Παλαιστίνιοι και υποστηρικτές τους στο εξωτερικό αναφέρουν ότι τόσο η εμπρηστική επίθεση του Ιουλίου όσο και το video από τον ισραηλινό γάμο συνδέονται άρρηκτα με την πάγια τακτική της κυβέρνησης να μην προχωρεί σε εξάρθρωση δικτύων με εξτρεμιστές Ισραηλινούς, τα οποία βρίσκονται πίσω από ανάλογες επιθέσεις κατά παλαιστινιακών κατοικιών. 

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης