Σοκ προκαλούν οι εικόνες από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας που δείχνουν καρέ καρέ την απόπειρα μιας νεαρής γυναίκας από την Παλαιστίνη να μαχαιρώσει Ισραηλινό φρουρό. Το περιστατικό εκτυλίχτηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου στην είσοδο οικισμού της Δυτικής Όχθης.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, η 22χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα πυρά συναδέλφων του τραυματισμένου άνδρα. Σε δηλώσεις του, λίγη ώρα αργότερα, ο φρουρός τόνισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στεκόμουν στο φυλάκιο της πόλης, όταν παρατήρησα μια στρεσαρισμένη γυναίκα, να με πλησιάζει. Καθώς έφτασε κοντά μου, μού έδωσε την “πράσινη” παλαιστινιακή ταυτότητα της. Της είπα ότι δεν μπορούσε να εισέλθει. Ενώ μιλούσα, την είδα να βάζει το χέρι της στην τσάντα της. Όταν τη ρώτησα γιατί το κάνει, έβγαλε ένα μαχαίρι και με τραυμάτισε».
Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται έξαρση των επιθέσεων με μαχαίρι κατά Ισραηλινών αστυνομικών και φρουρών ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των περασμάτων εισόδου σε πόλεις της Δυτικής Όχθης, όπου διαμένουν κυρίως πολίτες του Ισραήλ. Εκτιμάται πως από τα μέσα Σεπτεμβρίου, συνολικά 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την παλαιστινιακή πλευρά -μεταξύ των οποίων και ένας Ισραηλινός αραβικής καταγωγής- και 10 από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια ανάλογων επιθέσεων. Διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν για κλιμάκωση της έντασης από τέτοια φαινόμενα βίας που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα παλαιστινιακή εξέγερση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης