Μια ιστορική στιγμή, χωρίς προηγούμενο, καταγράφθηκε απόψε 4 Απριλίου, στο Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ τέθηκε υπό κράτηση και του απαγγέλθηκαν 34 κατηγορίες, σχετικά με την υπόθεση της εξαγοράς της σιωπής της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, το 2016.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφυγε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ, όπου νωρίτερα παραδόθηκε και όντας υπό κράτηση οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου του απαγγέλθηκαν  συνολικά 34 κατηγορίες για την ανωτέρω υπόθεση. Για όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επίσημα αθώος, ενώ απέφυγε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, τόσο κατά την άφιξη, όσο και κατά την αποχώρηση του, από το Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ συμμετείχε σε ένα παράνομο σχέδιο για την απόκρυψη αρνητικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης μιας παράνομης πληρωμής ύψους 130.000 δολαρίων που διέταξε ο κατηγορούμενος για την απόκρυψη των αρνητικών πληροφοριών που θα έβλαπταν την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο λόγος για τον οποίο διέπραξε το έγκλημα της παραποίησης των επιχειρηματικών αρχείων ήταν εν μέρει για να «προωθήσει την υποψηφιότητά του», υποστηρίζει το κατηγορητήριο, αναφερόμενο προφανώς στην υπόθεση πληρωμών στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει επιπλέον ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, συμμετείχε σε συνωμοσία για την υπονόμευση της ακεραιότητας των εκλογών του 2016.

«Από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, ο κατηγορούμενος ενορχήστρωσε με άλλους ένα σχέδιο για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, εντοπίζοντας και αγοράζοντας αρνητικές πληροφορίες για τον ίδιο, ώστε να αποσιωπηθεί η δημοσίευσή τους και να ωφεληθούν οι εκλογικές προοπτικές του κατηγορουμένου», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Η άφιξη Τραμπ στο δικαστήριο του Μανχάταν

Ο Τραμπ λίγο μετά την άφιξή του στο δικαστήριο πέρασε από τη διαδικασία της λήψης των δακτυλικών αποτυπωμάτων, όχι όμως και από τη γνωστή φωτογραφία που συνηθίζουν να παίρνουν οι αρχές σε όλους όσους κατηγορούνται για κάποιο έγκλημα, καθώς πρόκειται για πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ακολούθως του παρέδωσαν τον φάκελο των κατηγοριών οι οποίες του απαγγέλλονται και φθάνουν σε αριθμό τις 34 για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς. Στη συνέχεια μετέβη στον 15ο όροφο του κτηρίου όπου  βρέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα κι αφού άκουσε το κατηγορητήριο δήλωσε αθώος και για τις 34 κατηγορίες.

 

 

 

Τραμπ: «Μοιάζει τόσο ΣΟΥΡΕΑΛ – ΟΥΑΟΥ, θα με συλλάβουν»

Ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν. Είναι ο πρώτος πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με την άσκηση ποινικής δίωξης. 

Μάλιστα προς το τέλος της διαδρομής, λίγο πριν φτάσει στο δικαστήριο, ο Τραμπ έκανε ανάρτηση στην πλατφόρμα του Truth Social.

«Κατευθυνόμενος προς το Κάτω Μανχάταν, το δικαστήριο. Μοιάζει τόσο ΣΟΥΡΕΑΛ – ΟΥΑΟΥ, θα με συλλάβουν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει στην Αμερική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία από τις πρώτες φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ να κάθεται στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μανχάταν

Ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου (2017-21), που φιλοδοξεί να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον το 2024, αναχώρησε γύρω στις 20.00 (ώρα Ελλάδας) από την κατοικία του στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, για να μεταβεί στο δικαστικό μέγαρο, στο νότιο άκρο του νησιού.

Περίπου 55.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ έχουν αποκλειστεί οι δρόμοι γύρω από δικαστήριο του Μανχάταν, εν όψει της εμφάνισης του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα (21:15 ώρα Ελλάδος). Παρ’ όλα αυτά, οι υποστηρικτές του -αλλά και αρκετοί επικριτές- έχουν συγκεντρωθεί έξω από κτήριο, κρατώντας σημαίες και πανό υπέρ του Αμερικανού τέως προέδρου.

Το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι σύμβουλοι τον παρότρυναν να κρατηθεί μακριά από δηλώσεις πριν αλλά και μετά από τη δίκη του, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκεί εκατοντάδες υποστηρικτές και φίλοι του. Οι συνεργάτες του τον έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι τυχόν απρογραμμάτιστα σχόλια τον θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο και είναι πολύ να βλάψουν την υπόθεσή του.

Ο Τραμπ θα επιστρέψει στη Φλόριντα και θα μιλήσει από την κατοικία του, στο Μαρ-α-Λάγκο, στις 03.15 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας). Η ομιλία του εκεί αναμένεται να έχει τα νομικά βλέμματα πάνω της πριν την εκφωνήσει απόψε.

Υποστηρικτές και επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ διαδηλώνουν έξω από το δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν

Εκατοντάδες υποστηρικτές και επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από το δικαστήριο του Μανχάταν, όπου πρόκειται να εμφανιστεί αργότερα ο πρώην πρόεδρος για να του απαγγελθούν κατηγορίες, σχετικές με την καταβολή χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016.

Ώρες προτού να φτάσει ο Τραμπ στο δικαστήριο, το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε συνθήματα και ύψωσε πλακάτ εκφράζοντας την υποστήριξή του. Οι αντιδιαδηλωτές, που τους χώριζαν κιγκλιδώματα από τους οπαδούς τους Τραμπ, γιόρταζαν από την πλευρά τους το γεγονός, υψώνοντας πλακάτ με το σύνθημα «Κλείστε τον μέσα!» – ήταν μια αναφορά στο σύνθημα που χρησιμοποιούσε συχνά ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας για τη Χίλαρι Κλίντον, στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Μια μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα, υπό τους ήχους τυμπάνων, σφυριχτρών, κουδουνιών και κόρνων.

 

Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής από την Τζόρτζια Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, η οποία επιμένει στον ψευδή ισχυρισμό ότι ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές του 2020, έκανε μια σύντομη εμφάνιση έξω από το δικαστήριο. Είχε υποσχεθεί ότι θα τεθεί επικεφαλής μιας διαδήλωσης της Λέσχης Νέων Ρεπουμπλικάνων της Νέας Υόρκης. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πατριώτες υποστηρικτές του Τραμπ που βρίσκονται σήμερα εδώ» είπε στο πλήθος. Σε μια χαοτική σκηνή, μίλησε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια μπήκε γρήγορα σε ένα αυτοκίνητο και απομακρύνθηκε, καθώς οι αντιδιαδηλωτές την αποδοκίμαζαν και οι υποστηρικτές του Τραμπ σφύριζαν επιδοκιμαστικά.

Για λίγα λεπτά εμφανίστηκε και ο Τζορτζ Σάντος, ένας βουλευτής από τη Νέα Υόρκη την παραίτηση του οποίου έχουν ζητήσει ακόμη και Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί του επειδή αποκαλύφθηκε ότι έλεγε ψέματα για το παρελθόν του.

Κάποιοι διαδηλωτές φορούσαν στολές: ένας θεάθηκε με μάσκα Τζο Μπάιντεν, κάποιος άλλος μεταμφιέστηκε σε Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με ριγέ στολή φυλακισμένου.

Τη στιγμή της αναχώρησης του Τραμπ από τον ουρανοξύστη του στο Μανχάταν, εμφανίστηκαν καμιά δεκαριά διαδηλωτές με πλακάτ που έγραφαν «Τικ-τακ, ο χρόνος σας τελείωσε!». Εκεί κοντά βρέθηκαν και λιγοστοί υποστηρικτές του πρώην προέδρου, για να τον επευφημήσουν καθώς περνούσε από μπροστά τους η αυτοκινητοπομπή του.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης