Μογκερίνι: «ΗΠΑ και Ρωσία να διασώσουν τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, 15:33
Μογκερίνι: «ΗΠΑ και Ρωσία να διασώσουν τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να «συνεχίσουν» τον διάλογο προκειμένου να «διασώσουν» τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF) από την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποσυρθούν καταγγέλλοντας, όπως και το ΝΑΤΟ, τη Μόσχα ότι την έχει παραβιάσει.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να συνεχίσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να διασώσουν τη συνθήκη αυτή και να διασφαλίσουν ότι θα εφαρμοστεί με πλήρη και επαληθεύσιμο τρόπο», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Η εφαρμογή της συνθήκης αυτής είναι «κρίσιμη για την ΕΕ και την παγκόσμια ασφάλεια», υπογράμμισε. «Αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας», επέμεινε.

Η συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς υπογράφτηκε το 1987. «Επέτρεψε την απόσυρση και την καταστροφή σχεδόν 3.000 πυραύλων με πυρηνική κεφαλή και αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στις υποχρεώσεις αφοπλισμού», προσέθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι την παραβιάζουν «επί πολλά χρόνια» προκειμένου να δικαιολογήσει την αναγγελθείσα αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν πολλές φορές τις ανησυχίες τους για το θέμα του μη σεβασμού από τη Ρωσία των διεθνών υποχρεώσεών της, περιλαμβανομένης της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς που συνήφθη το 1987 ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου.

Το θέμα είχε συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο και στη συνέχεια κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των 29 χωρών της Συμμαχίας τον Οκτώβριο, και «οι Σύμμαχοι συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους», προσέθεσε.

Η συμπεριφορά της Μόσχας εδώ και μερικά χρόνια «προκαλεί πολλές αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τον σεβασμό από τη Ρωσία των υποχρεώσεών της», επέμεινε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

«Οι Σύμμαχοι ταυτοποίησαν ένα σύστημα ρωσικών πυραύλων, το 9M729, που προκαλεί μεγάλες ανησυχίες. Έπειτα από χρόνια αρνήσεων, η Ρωσία παραδέχθηκε πρόσφατα την ύπαρξη του συστήματος πυραύλων χωρίς να παρέχει την απαραίτητη διαφάνεια και τις απαραίτητες εξηγήσεις», διευκρίνισε.

«Ελλείψει αξιόπιστης απάντησης από τη Ρωσία για τον νέο αυτό πύραυλο, οι Σύμμαχοι εκτιμούν πως η πιο εύλογη εκτίμηση είναι πως η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη INF», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη λύπη της γερμανικής κυβέρνησης για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη διμερή συνθήκη του 1987 με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς.

«Οι εταίροι του ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να μελετήσουν τις συνέπειες της αμερικανικής απόφασης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, 15:33