Ξεκίνησε στις ΗΠΑ η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εκ των υποψήφιων εμβολίων κατά του ιού Έμπολα, με την ελπίδα ότι οι επιστήμονες θα καταφέρουν να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Στην έρευνα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, στο Μέριλαντ, μετέχουν 20 υγιείς εθελοντές. Οι συμμετέχοντες δεν πρόκειται να μολυνθούν με τον Έμπολα, προκειμένου να επαληθευτεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος των ερευνητών είναι να καταγράψουν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια στον οργανισμό των εθελοντών μετά τον εμβολιασμό και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους στο εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το πειραματικό σκεύασμα ZMapp έχει διαπιστωθεί ότι είναι 100% αποτελεσματικό έναντι του ιού, αλλά η μελέτη έχει γίνει μόνο σε μαϊμούδες. Μολονότι δεν έχει δοκιμαστεί επισήμως σε ανθρώπους, χορηγήθηκε σε επτά άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Επρόκειτο για εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Δύο εξ αυτών μετέπειτα απεβίωσαν, χωρίς να ξεκαθαριστεί εάν το σκεύασμα βοήθησε τους υπόλοιπους να ανακάμψουν.

Σημειώνεται ότι η επιδημία του Έμπολα έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 1.500 ατόμων στη Δυτική Αφρική και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει το ποσοστό θνησιμότητας στο 50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον οργανισμό, τουλάχιστον 3.000 άτομα είναι ήδη μολυσμένα από τον ιό, ενώ την περασμένη Παρασκευή η Σενεγάλη προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών με επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας. Αυτό επιβεβαιώνει την προειδοποίηση του ΠΟΥ ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί και τελικά να προσβληθούν περισσότερα από 20.000 άτομα.

«Η ανάγκη για ένα εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα είναι επείγουσα και είναι σημαντικό να έχουμε στη διάθεσή μας ένα εμβόλιο ασφαλές για το ανοσοποιητικό σύστημα. Δηλαδή, να δρα με τρόπο που να θωρακίζει τον οργανισμό από τον ιό» τονίζει ο δρ Άνθονι Φαουσί, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, δημιουργός του ZMapp.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης