Οι βουλευτές της συμμαχίας του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα ας Σαντρ — η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στο Ιράκ — άρχισαν το Σάββατο καθιστική διαμαρτυρία στο κοινοβούλιο, δήλωσαν δύο εξ αυτών, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί «ωσότου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα» των διαδηλωτών.

Η συμμαχία «Πορεία προς τις μεταρρυθμίσεις» αποφάσισε ταυτόχρονα να «περάσει στην αντιπολίτευση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραέντ Φάχμι, στέλεχος του ιρακινού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο έχει συμμαχήσει με τον Σαντρ και έχει ενταχθεί στην «Πορεία προς τις μεταρρυθμίσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμμαχία, η οποία κέρδισε τις εκλογές του Μαΐου του 2018 τις βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζοντας 54 έδρες, μετέτρεψε τον Σαντρ στον καθοριστικό παράγοντα για τον σχηματισμό της κυβέρνησης που σήμερα αποδοκιμάζεται στους δρόμους.

Στο Ιράκ ξέσπασε από την 1η Οκτωβρίου σοβαρή κοινωνική και πολιτική κρίση, με συνεχείς διαδηλώσεις που απαιτούν την «πτώση του καθεστώτος». Πάνω από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί· μόνο χθες Σάββατο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 10.

Ήδη στις αρχές του Οκτωβρίου ο Μουκτάντα Σαντ απαίτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών «υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ του Σαββάτου η Πορεία προς τις Μεταρρυθμίσεις «υπέβαλε επίσημο αίτημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας», ο οποίος βάσει του ιρακινού ζητήματος μπορεί να ζητήσει από το κοινοβούλιο να διεξαγάγει ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαντρ αλ Ζαγιάντι, επίσης βουλευτής της συμμαχίας του Σαντρ.

Ο ίδιος κοινοβουλευτικός εξέφρασε την ελπίδα ότι στην καθιστική διαμαρτυρία θα συμμετάσχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. «Θα υπάρξουν σίγουρα κι άλλες αποφάσεις που θα παρθούν τις επόμενες ημέρες εάν η κυβέρνηση του Άντελ Άμπντελ Μάχντι συνεχίσει να καταστέλλει τους διαδηλωτές και να μην ικανοποιεί τα αιτήματά τους», συνέχισε.

Δεν είναι σαφές εάν οι υπουργοί που υποστηρίχθηκαν από τον Σαντρ υπέβαλαν ή θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Ο σιίτης ηγέτης είχε κάνει την επιλογή να υποστηρίξει τεχνοκράτες· κανένα μέλος της συμμαχίας του δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Πρώην επικεφαλής παραστρατιωτικών που έγινε πρωθιερέας των κινητοποιήσεων κατά της διαφθοράς, ο Μουκτάντα Σαντρ μοιάζει να ενστερνίζεται τα αιτήματα των διαδηλωτών από τις αρχές του μήνα και πρόσφατα μάλιστα απείλησε να κινητοποιήσει τους μαχητές του για να τους «προστατεύσουν».

Οι πολυάριθμοι υποστηρικτές του σιίτη ηγέτη είχαν παραλύσει τη χώρα το 2016 καταλαμβάνοντας πολλούς κρατικούς θεσμούς του Ιράκ, ακόμα και μέσα στην αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης