Κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη βλέπει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, την ίδια στιγμή που η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να δράσει στην περίπτωση που ο πληθωρισμός μειωθεί περισσότερο από το προβλεπόμενο.

«Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη απέχει πολύ από τον στόχο και οι χώρες της ζώνης του ευρώ κινδυνεύουν με αποπληθωρισμό» εξήγησε σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξήγησε ότι «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει αν ο πληθωρισμός μειωθεί περισσότερο από το προβλεπόμενο» και επανέλαβε ότι «τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά ή θα μειωθούν περαιτέρω για μια παρατεταμένη περίοδο».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα η ΕΚΤ να υιοθετήσει την αποκαλούμενη «ποσοτική χαλάρωση», δηλαδή την πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι Κεντρικές Τράπεζες στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στην Ιαπωνία, ο Ντράγκι απάντησε:

«Δεν λέω ούτε ότι πρέπει ούτε ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Η συνθήκη της ΕΕ απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση κυβερνήσεων. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια αν διαμορφώνονταν ως ABS (χρεόγραφα που καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία) μ’ έναν διαφανή τρόπο, που θα απαιτούσε αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:
«Προσγειωμένος» ο Ντράγκι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014, 16:59

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης