Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον μακρινό προκάτοχό του Μάο Τσετούνγκ, μία ημέρα πριν από τους εορτασμούς για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Συνοδευόμενος από άλλους αξιωματούχους ο νυν πρόεδρος της Κίνας, που συχνά παρουσιάζεται ως ο πιο ισχυρός Κινέζος ηγέτης μετά τον Μάο (1949-1976), μετέβη στο μαυσωλείο όπου διατηρείται η σορός του ιδρυτή της κομμουνιστικής Κίνας στην τεράστια πλατεία Τιενανμέν στην καρδιά του Πεκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σι υποκλίθηκε τρεις φορές στο μαυσωλείο, ανέφερε το πρακτορείο Xinhua, αν και δεν μεταδόθηκε καμία εικόνα από την τελετή.

Οι φόροι τιμής προς τον «Μεγάλο τιμονιέρη», που ευθύνεται για τον θάνατο εκατομμυρίων συμπατριωτών του μέσω των αμφιλεγόμενων πολιτικών εκστρατειών του, είναι μάλλον σπάνιοι.

Ο Σι επισκέφθηκε το μαυσωλείο όπου βρίσκεται ο Μάο για τελευταία φορά το 2013 με την ευκαιρία των 120 ετών από τη γέννησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αύριο ο Κινέζος πρόεδρος θα προεδρεύσει των εορτασμών για την 70η επέτειο από τη ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου 1949 έπειτα από έναν εμφύλιο πόλεμο. Για τους εορτασμούς είναι προγραμματισμένη τεράστια παρέλαση στο κέντρο του Πεκίνου.

Μετά την επίσκεψή του στο μαυσωλείο, ο Σι κατέθεσε στεφάνι στο «Μνημείο των ηρώων του λαού» που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Τιενανμέν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης