Κίνδυνος πολέμου στην Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013, 14:42


Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρεται στην παρούσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρωζώνη και στους κινδύνους που ελλοχεύουν, υποστηρίζοντας: «Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλώς κοιμούνται».

Σχολιάζοντας το μέλλον της ζώνης του ευρώ, ο κ. Γιούνκερ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη γηραιά ήπειρο. «Όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πλέον το αιώνιο ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη μπορεί να πλανάται οικτρά» λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προσθέτει:

«Για τη γενιά μου, το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω με θλίψη ότι στην Ευρώπη πολλοί “χάνουν τον δρόμο” με “μικρές” σκέψεις εθνικού συμφέροντος. (…) Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τη γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα, όταν αυτή εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές. Εξίσου με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή. Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που κάποιος θα πίστευε ότι είχαν εκλείψει οριστικά. Επιπλέον, και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός». Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την ήπειρο».

Η Μέρκελ και η προεδρία του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΟ πρώην επικεφαλής του Eurogroup χαρακτηρίζει μονόδρομο τις δρομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, ακόμη και αν δεν είναι δημοφιλείς, επισημαίνοντας ότι δεν επιτρέπεται να ακολουθεί κάποιος λανθασμένη πολιτική από φόβο μήπως δεν επανεκλεγεί.


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι θα στηρίξει την Άνγκελα Μέρκελ στον προεκλογικό της αγώνα στη Γερμανία. «Μου το ζήτησαν και έχω πει ήδη ότι θα το κάνω» εκμυστηρεύεται στο γερμανικό περιοδικό.

Την ίδια ώρα, αποκλείει πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το 2009 ήταν διατεθειμένος να αναλάβει, όπως λέει, «αλλά προφανώς ορισμένοι, λίγοι, δεν με ήθελαν», μεταξύ των οποίων ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Γιατί να αναλάβω σήμερα κάτι το οποίο μπορούσα να κάνω ήδη το 2009;» διερωτάται ο κ. Γιούνκερ, για να προσθέσει ότι: «για να είμαι ειλικρινής, θα ήταν χαζό».

Πηγή: Der Spiegel

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013, 14:44