Κούβα: Η πρεσβεία των ΗΠΑ υποθάλπει την «αντεπαναστατική» δράση γνωστού αντιφρονούντα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 07:51
Κούβα: Η πρεσβεία των ΗΠΑ υποθάλπει την «αντεπαναστατική» δράση γνωστού αντιφρονούντα

Η Κούβα κατηγόρησε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα ότι υποθάλπει την «αντεπαναστατική» δράση του αντιφρονούντα Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, ο οποίος συνελήφθη από τις Αρχές της νήσου πριν από περίπου δύο μήνες.

Οι Αρχές της Κούβας συνήθως δεν αναφέρονται δημόσια στη δράση αντιφρονούντων. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έκανε ακόμη πιο αυστηρό το αμερικανικό εμπάργκο στη χώρα υπό κομμουνιστική κυβέρνηση που έχει επιβληθεί εδώ και δεκαετίες, κλιμακώνει την πίεση που ασκεί στην Κούβα για να αναγκάσει, όπως λέει, το μονοκομματικό σύστημα να προχωρήσει σε εκδημοκρατισμό και κάνει το τελευταίο διάστημα εκστρατεία για την απελευθέρωση του Φερέρ.

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter βίντεο στο οποίο η Μάρα Τέκας, κορυφαία διπλωμάτισσα της αποστολής, εμφανίζεται μαζί με τη Νέλβα Ισμαράις Ορτέγκα, τη σύντροφο του Φερέρ, του ηγέτη της Πατριωτικής Ένωσης της Κούβας (UNPACU), της πιο ενεργής οργάνωσης των αντιφρονούντων στην Κούβα.

Η Τέκας και η Ορτέγκα απευθύνουν στο βίντεο κοινή έκκληση να αποφυλακιστεί ο Φερέρ.

Η εφημερίδα «Granma» αναφέρει ότι ο Φερέρ συνελήφθη την 1η Οκτωβρίου, μετά την καταγγελία ενός πολίτη ότι ο ίδιος μαζί με άλλους τρεις ομοϊδεάτες του τον ξυλοκόπησαν τόσο πολύ, που χρειάστηκε να εισαχθεί σε νοσοκομείο.

«Οι ισχυρισμοί πως εξαφανίστηκε, πως υπέστη σωματική κακοποίηση ή βασανίστηκε, ότι του προσφέρεται ανεπαρκής ποσότητα τροφής είναι ψέματα που κατασκευάζει και διασπείρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η πρεσβεία της στην Αβάνα», σύμφωνα με την Γκράνμα. Η σύνταξη της εφημερίδας κατηγορεί την πρεσβεία πως αντί να καταβάλλει προσπάθειες να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, επιδιώκει την αποσταθεροποίηση, στρατολογεί μισθοφόρους και αναζητεί κι άλλους τομείς της οικονομίας της Κούβας για την επιβολή οδυνηρών κυρώσεων.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο.

Οι εξελίξεις αντανακλούν το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα, πέντε χρόνια αφότου τα δύο κράτη αποκαθιστούσαν τις διπλωματικές σχέσεις τους και άνοιγαν εκ νέου τις πρεσβείας τους η μία στην πρωτεύουσα της άλλης, με αρκετούς να εκφράζουν τότε ελπίδες πως η σχέση τους θα εισερχόταν σε νέα εποχή.

Αλλά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να τερματίσει την αναθέρμανση των σχέσεων που προώθησε ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η πολιτική του βασικά απευθύνεται στην κοινότητα των Κουβανών αντικομμουνιστών εξορίστων στη Φλόριντα, Πολιτεία που θα αποτελέσει «κλειδί» στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 08:18