Κρίσιμη ψηφοφορία των Βρετανών βουλευτών για τον ρόλο του κοινοβουλίου στο Brexit

Κρίσιμη ψηφοφορία των Βρετανών βουλευτών για τον ρόλο του κοινοβουλίου στο Brexit
Η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει σήμερα για ακόμη μία φορά τους φιλοευρωπαίους βουλευτές των Τόρις που ζητούν το βρετανικό κοινοβούλιο να έχει την τελευταία λέξη για την τελική συμφωνία για το Brexit, μία πιθανότητα μη αποδεκτή για την ήδη αποδυναμωμένη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Το διακύβευμα της ψηφοφορίας, που έχει προγραμματισθεί για σήμερα το απόγευμα στη Βουλή των κοινοτήτων στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά σε δύο θέματα: από τη μία πλευρά στον ρόλο που αποδίδει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο στη διαδικασία του Brexit. Από την άλλη, στη μάχη ανάμεσα στους φιλοευρωπαίους που επιδιώκουν τη διατήρηση στενών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδο της χώρας στα τέλη του Μαΐου 2019 και τους ευρωφοβικούς που θέλουν την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων.

Δύο τροπολογίες βρίσκονται αντιμέτωπες. Από τη μία πλευρά, η τροπολογία που παρουσιάσθηκε από την Τερέζα Μέι και προσφέρει στους βουλευτές συμβουλευτική ψήφο επί της τελικής συμφωνίας για το Brexit, εάν υπάρξει, και η οποία θα υπογραφεί με τις Βρυξέλλες, χωρίς να δίδεται στο κοινοβούλιο η δυνατότητα εναντίωσης στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη πλευρά, η τροπολογία που υιοθετήθηκε τη Δευτέρα από τη Βουλή των Λόρδων και προτείνει, αντίθετα, οι βουλευτές να έχουν δικαίωμα βέτο και την εξουσία να ζητήσουν επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία τροπολογία... που θα επέτρεπε στο κοινοβούλιο να υπαγορεύσει την προσέγγιση της κυβέρνησης στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δένοντας τα χέρια στην πρωθυπουργό και καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη μίας καλής συμφωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο» απάντησε η Τερέζα Μέι.

Η νέα αναταραχή δείχνει για ακόμη μία φορά τα ελάχιστα περιθώρια κινήσεων που διαθέτει η Τερέζα Μέι, επικεφαλής μίας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αντιμέτωπη με τον βαθύ διχασμό των Τόρις για το Brexit.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. να φιμώσουν τη βούληση της πλειοψηφίας» έγραψε στο Twitter η βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Άντρια Τζένκινς αναφερόμενη στο δημοψήφισμα. «Είναι καθήκον μας να υλοποιήσουμε το Brexit» πρόσθεσε.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η συντηρητική φιλοευρωπαία βουλευτής Άννα Σούμπρι σχολιάζει: «Μία ψήφος του κοινοβουλίου δεν θα σταματήσει το Brexit. Δεν ψηφίσατε για να ανακτήσετε τον έλεγχο και για να δώσετε στο βρετανικό κοινοβούλιο την κυριαρχία του;» έγραψε στο Twitter κάνοντας χρήση ενός από τα συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Ο συντάκτης της τροπολογίας των Λόρδων, ο Ντόμινικ Γκριβ, ζήτησε να τεθεί τέλος στην «υστερία και στις κατηγορίες περί προδοσίας κατά όσων διαφωνούν με την προσέγγιση της κυβέρνησης» με δηλώσεις του στο δίκτυο Sky News.

Η σύγχυση που επικρατεί στο Λονδίνο ανησυχεί όλο και περισσότερο τις Βρυξέλλες, καθώς καθιστά όλο και πιο επισφαλή την επίτευξη συμφωνίας τον Οκτώβριο, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, ώστε να δοθεί ο χρόνος στα εθνικά κοινοβούλια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσουν τη συμφωνία πριν από τη μοιραία ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.

Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει καταγραφεί κατά τις διαπραγματεύσεις. Η ίδια η Μέι έχει παραδεχθεί ότι το Brexit δεν είναι το βασικό θέμα των εταίρων της, που θα εστιάσουν στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε κρίσιμη εκκρεμότητα παραμένει το θέμα-καταλύτης της διαδικασίας του Brexit, το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ενώ ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε χθες ότι η ευρωπαϊκή πλευρά απορρίπτει τις βρετανικές προτάσεις για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Ειδικότερα, ο Μισέλ Μπαρνιέ κατέστησε σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει στις συσκέψεις της Europol, ούτε να έχει πρόσβαση στις κοινές βάσεις δεδομένων της αστυνομίας, αλλά ούτε και θα συνεχίσει να επωφελείται από το σύστημα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, εάν εξακολουθήσει να αρνείται την αρχή της ελευθερίας κίνησης των πολιτών και τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερο ρεαλισμό επ' αυτών που είναι εφικτά και επί όσων δεν είναι εφικτά» επέμεινε ο Μισέλ Μπαρνιέ απευθυνόμενος στο Λονδίνο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018, 14:05