Το ενδεχόμενο να ξαναλειτουργήσουν ως ναοί μεγάλα μνημεία της χριστιανικής παράδοσης, όπως η Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα, μελετά το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, έδωσε αυτή την πληροφορία στο περιθώριο συζητήσεων που έγιναν στους διαδρόμους της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Σχετικές πληροφορίες είχε δημοσιεύσει πριν από δεκαπέντε ημέρες και ο τουρκικός Τύπος, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν είχαν επιβεβαιωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός μιλούσε ακόμα και για αιτήματα που υπάρχουν από την αρμενική κοινότητα για την επαναλειτουργία του ιστορικού ναού των Αρμενίων στο Άκνταμαρ, στη λίμνη του Βαν.

Μετά τον διωγμό των Ελλήνων από την Τουρκία και την εξαφάνιση από τη Μικρά Ασία των περισσότερων χριστιανικών κοινοτήτων, οι ναοί που έμειναν είτε μετατράπηκαν σε μουσεία, αν ήταν ιστορικά κτήρια είτε αποφασίστηκε να εγκαταλειφθούν.

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια μεγάλη κίνηση αναστήλωσης πολλών από τους ναούς και περιστασιακής επαναλειτουργίας τους για λόγους λατρευτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση αυτή, ενώ σε πολλά μέρη της Τουρκίας είναι δημοφιλής μεταξύ του πληθυσμού και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε άλλα μέρη προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις εθνικιστικών τμημάτων της κοινής γνώμης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης