Ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στον Λίβανο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021, 13:46
Ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στον Λίβανο

Ξεκίνησε σήμερα στον Λίβανο η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19, με πρώτο να λαμβάνει το εμβόλιο ο επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας του μεγαλύτερου δημόσιου νοσοκομείου της χώρας και ακολούθως ο 93χρονος γνωστός Λιβανέζος τραγουδιστής και ηθοποιός Σάλαχ Τιζάνι.

Ο Λίβανος έλαβε μια πρώτη παρτίδα 28.500 δόσεων του εμβολίου κατά της covid-19 των Pfizer/BioNTech το Σάββατο, ενώ μέσα στο έτος αναμένονται συνολικά 2,1 εκατομμύρια δόσεις.

Καθυστερήσεις στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά εμβολίων και στην έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στον Λίβανο, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες είναι αντιμέτωπος με μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία συνέβαλε στη χρηματοδότηση για την αγορά των πρώτων δόσεων, έχει ανακοινώσει ότι θα ελέγχει την εκστρατεία εμβολιασμού προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια θα λάβουν αυτοί που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

«Δεν θα εμβολιαστώ σήμερα, διότι σήμερα δεν είναι η σειρά μου και προτεραιότητα έχει το υγειονομικό προσωπικό που έχει κάνει το καθήκον του αλλά και μεγάλες θυσίες», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντίαμπ στους δημοσιογράφους από το νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι, όπου τέθηκε σε καραντίνα πριν περίπου ένα χρόνο το πρώτο κρούσμα covid-19 στη χώρα.

Η χώρα έχει επίσης διασφαλίσει 2,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 μέσω του μηχανισμού COVAX και αξιωματούχοι αναφέρουν ότι διεξάγονται συζητήσεις για την αγορά περίπου 1,5 εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

Ο συνολικός αριθμός των δόσεων που έχουν παραγγελθεί μέχρι τώρα καλύπτει περίπου τον μισό πληθυσμό του Λιβάνου, λίγο περισσότερο από έξι εκατομμύρια εκ των οποίων τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021, 13:46