O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι ήταν «αναμενόμενη» η ανάληψη της ευθύνης από την αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) για τη δολοφονία των δύο Γάλλων δημοσιογράφων του RFI στις 2 Νοεμβρίου στο Κιντάλ του βορείου Μάλι.

«Είμαστε στη διαδικασία εξακρίβωσης της πληροφορίας, αλλά δείχνει αναμενόμενη», γιατί προηγούμενες ανακοινώσεις ανάληψης ευθύνης από την Aqmi είχαν δημοσιευθεί με τον ίδιο τρόπο (μέσω του μαυριτανικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου Sahara Medias), δήλωσε ο Φαμπιούς στο τηλεοπτικό δίκτυο I-télé, μετά την ανάληψη της ευθύνης από την Aqmi για τη δολοφονία της Ζισλέν Ντιπόν και του Κλοντ Βερλόν «σε αντίποινα για τα εγκλήματα της Γαλλίας σε βάρος των πολιτών του Μάλι», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανώτερος τοπικός διοικητής της, ο Αμπντελκρίμ αλ-Τάργκουι, δήλωσε στο Sahara Medias ότι οι δολοφονίες ήταν μόλις ένα μικρό μέρος του τιμήματος που θα πληρώσουν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο λαός του για τη στρατιωτική επέμβαση τον Ιανουάριο στο Μάλι.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι είναι «πιθανή η υπόθεση της βλάβης» του αυτοκινήτου που αναφέρθηκε, ώστε να δοθεί εξήγηση για την εκτέλεση των δύο δημοσιογράφων από τους απαγωγείς τους.

«Η υπόθεση της βλάβης είναι πιθανή, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το αυτοκίνητο αυτό ακινητοποιήθηκε μέσα στην έρημο και ότι εκείνη τη στιγμή οι συμπατριώτες μας δολοφονήθηκαν με ριπές, με τέσσερις σφαίρες ο ένας, με επτά ο άλλος» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπήρξε επαφή, ούτε οπτική, μεταξύ των (γαλλικών) ελικοπτέρων και των απαγωγέων» διευκρίνισε επαναλαμβάνοντας δήλωση του εκπροσώπου του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων συνταγματάρχη Ζιλ Ζαρόν στις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον οποίο, «οι απαγωγείς καταδιώχθηκαν (από γαλλικά ελικόπτερα), αλλά δεν εντοπίσθηκαν».

Διαβάστε επίσης: Εξελίξεις γύρω από την δολοφονία των Γάλλων δημοσιογράφων στο Μάλι
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013, 01:00

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης