Με την πολιτική του Χίτλερ στη Σουδητία παρομοίασε την προσάρτηση της Κριμαίας ο Σόιμπλε

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014, 16:51
Με την πολιτική του Χίτλερ στη Σουδητία παρομοίασε την προσάρτηση της Κριμαίας ο Σόιμπλε
Με την επεκτατική πολιτική του Χίτλερ στην Σουδητία παρομοίασε την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο Χίτλερ υιοθέτησε τέτοιες μεθόδους στην Σουδητία. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι από την ιστορία», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε μαθητές που επισκέφθηκαν το υπουργείο του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η κρίση στην Κριμαία είναι πιθανόν να επιδεινώσει την κατάσταση στην Ευρωζώνη. Ο γερμανός υπουργός επισήμανε ακόμη ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι αποτροπή της χρεοκοπίας της Ουκρανίας. Εάν η κυβέρνηση του Κιέβου δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις δυνάμεις ασφαλείας της, «τότε βεβαίως κάποιες ένοπλες συμμορίες θα επιδιώξουν να πάρουν την εξουσία» και κάτι τέτοιο θα χρησίμευε ως πρόσχημα για μια ρωσική παρέμβαση. «Οι Ρώσοι θα έλεγαν τότε ότι δεν μπορούν να το δεχτούν και ότι απειλείται ρωσικός πληθυσμός, άρα πρέπει τώρα να τους προστατεύσουμε και αυτός είναι ο λόγος που εισβάλουμε», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Εξηγώντας στους μαθητές πώς φθάσαμε στην «κατοχή της Κριμαίας», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Σε κάποιο σημείο η κατάσταση κλιμακώθηκε και τότε είπε ο Πούτιν: Ούτως ή άλλως πάντα ήθελα την Κριμαία» και επισήμανε ότι ο ρώσος Πρόεδρος αιτιολόγησε την πράξη του με την παρουσία εκεί του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. «Ο Πούτιν θα πρέπει να είπε στον εαυτό του, "και αυτή η ευκαιρία είναι η σωστή, προκειμένου να δείξω ότι μπορώ να εγγυηθώ την τάξη, εάν χρειαστεί", είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι για την κατάσταση ανησυχούν ιδιαίτερα οι συνάδελφοί του από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία ήταν παλαιότερα μέλη του Ανατολικού Μπλοκ, κυρίως από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής. «Είναι αρκετά τρομαγμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι οι ομόλογοί του από αυτές τις χώρες τον έχουν ενημερώσει για τα σχέδιά τους να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Ο ίδιος απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας, καθώς κάτι τέτοιο «δεν θα είχε νόημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014, 16:54