Κοντά στους αγρότες και εμπόρους δημητριακών βρέθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στα νότια της χώρας, από όπου ανακοίνωσε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τρεις από τις επτά περιφέρειες που πλήττονται από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες προκλήθηκαν από τον χειρότερο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη Ρωσία.

Ο αρχηγός του Κρεμλίνου είπε ότι η ξηρασία έχει ήδη καταστρέψει φέτος το ένα τέταρτο της σοδειάς σιτηρών της Ρωσίας και έχει φέρει πολλούς αγρότες στο χείλος της χρεοκοπίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταστροφή έχει ήδη αναγκάσει τη Ρωσία να απαγορεύσει τις εξαγωγές δημητριακών από τις 15 Αυγούστου ως τις 31 Δεκεμβρίου. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να πάρουν μερίδιο της αγοράς από τον πρώην τρίτο στον κόσμο εξαγωγέα δημητριακών, αν και ο Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η απαγόρευση μπορεί να χαλαρώσει, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η επίσημη εκτίμηση για την έκταση που έχει σπαρθεί φέτος με δημητριακά στη Ρωσία είναι 436 εκατομμύρια στρέμματα.

Στο μεταξύ, επιστήμονες χαρακτηρίζουν υπερβολικούς τους φόβους ότι οι πυρκαγιές που μαίνονται στα δάση κοντά στο Τσερνόμπιλ μπορεί να μεταφέρουν και πάλι στον αέρα επικίνδυνες ποσότητες ραδιενέργειας και τονίζουν ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι για την υγεία είναι πολύ μικροί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη και οι πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες στα δάση του Μπριάνσκ, τα οποία έχουν μολυνθεί από ραδιενεργό σκόνη εξαιτίας της καταστροφής του αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ το 1986, δεν είναι πιθανό να διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο μόλυνσης από ραδιενέργεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης