Ξεκίνησε σήμερα στην Σουηδία η διήμερη «μίνι» σύνοδος κορυφής. Στη σύνοδο συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί Βρετανίας, Ολλανδίας, Σουηδίας και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Οι τέσσερις ηγέτες αναμένεται ότι θα δώσουν αύριο Τρίτη 10 Ιουνίου συνέντευξη Τύπου, ενώ το βασικό θέμα φαίνεται πως είναι η αντίθεση χωρών όπως η Βρετανία, η Ολλανδία και η Σουηδία για την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ υποστήριξε ότι το θέμα του κ. Γιούνκερ δεν θα συζητηθεί, αλλά σε δηλώσεις του στους «Financial Times» δεν παρέλειψε να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του κ. Γιούνκερ.

«Σε ό,τι αφορά εμένα και σε ό,τι αφορά τη Σουηδία, εμείς θέτουμε υπό αμφισβήτηση την ίδια τη διαδικασία» δήλωσε ο κ. Ράινφελντ υποστηρίζοντας ότι η στήριξη του ισχυρότερου κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προς το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου δε μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο.

«Εμείς δεν τασσόμαστε υπέρ της ιδέας καθώς θα καθιστούσε αδύνατη (την εκλογή) οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου και θα απέκλειε ένα μεγάλο αριθμό πιθανών προέδρων της Κομισιόν», προσέθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Ράινφελντ δεν αποκάλυψε ποιόν υποστηρίζει για την θέση, όμως σύμφωνα με τους «Financial Times», επιθυμεί η επιλογή να γίνει από τα εκτελεστικά όργανα των κρατών μελών, παρά από τους ευρωβουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης