Νέα επίσκεψη δημοσιογράφων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012, 00:08
Νέα επίσκεψη δημοσιογράφων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα
Το πράσινο φως για την είσοδο δημοσιογράφων στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi «άναψε» τη Δευτέρα η Tepco. Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, είναι η πρώτη φορά που η διαχειρίστρια εταιρεία επιτρέπει σε εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του προβληματικού εργοστασίου, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση πως η κατάσταση στην περιοχή έχει σταθεροποιηθεί.

Οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του εργοστασίου με λεωφορείο, την ίδια στιγμή που μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πραγματοποιούσαν επιθεώρηση. Το όχημα πέρασε δίπλα από τα συστήματα ψύξης ενός αντιδραστήρα και τους χώρους αποθήκευσης ραδιενεργού καυσίμου όπου τον Ιανουάριο σημειώθηκαν 43 διαρροές.

Οι εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. μπόρεσαν μάλιστα να κατέβουν από το λεωφορείο πάνω σε έναν λόφο κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο4, το κτήριο του οποίου είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές ύστερα από έκρηξη υδρογόνου τον Μάρτιο του 2011.

Η πρώτη επίσκεψη δημοσιογράφων είχε επιτραπεί τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο δεν είχε δοθεί σχετική άδεια για την αποβίβασή τους από το λεωφορείο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του εργοστασίου, Takeshi Takahashi, ξεκαθάρισε πως τα μέλη των ειδικών συνεργείων που εργάζονται στις εγκαταστάσεις κάνουν ό, τι μπορούν προκειμένου να εγγυηθούν τη δημόσια ασφάλεια.

«Η διατήρηση των ραδιενεργών στοιχείων μέσα στο εργοστάσιο αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα», τόνισε.

Δείτε το video...


Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012, 03:52