Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, την Πέμπτη, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο αρχηγείο της Αστυνομίας και σε κυβερνητικό κτήριο πόλης στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ομάδα ενόπλων (περίπου 100 στον αριθμό) πραγματοποίησαν επίθεση στην πόλη Σονγκ της επαρχίας Ανταμάουα, σπέρνοντας τον πανικό. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Mohammed Ibrahim, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο πολίτες, προσθέτοντας ότι οι ένοπλοι άναψαν φωτιά μέσα στους χώρους των δύο κτηρίων. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο αστυνομικό τμήμα επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σ’ ένα γειτονικό σπίτι, προκαλώντας τον θάνατο μιας 64χρονης και της 4χρονης εγγονής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, οι Αρχές φωτογραφίζουν την Μπόκο Χαράμ ως υπεύθυνη γι αυτή την ενέργεια. Η συγκεκριμένη ισλαμική σέκτα επιθυμεί την αυτονομία περιοχών στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας και την επιβολή του ισλαμικού νόμου (Σαρία). Την προηγούμενη εβδομάδα, ένοπλοι σκότωσαν δύο ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλον έναν στη διάρκεια επίθεσης σε σωφρονιστικό ίδρυμα της πόλης Μάιχα, (επαρχία Ανταμάουα), πετυχαίνοντας την απελευθέρωση 35 φυλακισμένων.

«Ζητάμε από τους πολίτες να βοηθήσουν στην επιβολή του νόμου, παρέχοντάς σε εμάς πολύτιμες πληροφορίες για τη σύλληψη των δραστών. Θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι είμαστε φίλοι τους και βρισκόμαστε εδώ για να τους προστατεύσουμε», τόνισε ο Mohammed Ibrahim.

Ποια είναι η Μπόκο Χαράμ

Η Μπόκο Χαράμ εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 2009 και το όνομά της σημαίνει «η Δυτική Εκπαίδευση είναι απαγορευμένη». Τα μέλη της αντιτίθενται σε οτιδήποτε σχετίζεται με τον Δυτικό Πολιτισμό, υπογραμμίζοντας πως η κοινωνία θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τον ισλαμικό νόμο (Σαρία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαχητές της βρίσκονται πίσω από φονικές επιθέσεις σε εκκλησίες, υπαίθριες αγορές, αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά κτήρια, ακόμα και σχολεία κυρίως στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας. Αρχηγός της ισλαμικής σέκτας είναι ο Habib Bama, ο οποίος όμως φέρεται να είναι νεκρός σύμφωνα με τις Αρχές της αφρικανικής χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Νιγηρία: Αυξήθηκαν οι νεκροί από διπλή βομβιστική επίθεση, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012, 06:04

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης