Νιγηρία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018, 07:08
Νιγηρία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, όπως δήλωσαν την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο παραστρατιωτικοί και κάτοικοι.

Άλλες πηγές, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, έκαναν λόγο για 15 νεκρούς.

Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι κινούνταν με επτά φορτηγά, επιτέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στα χωριά Μπαλαμπούριν και Κόφα, καθώς και σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων έξω από τη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, που αποτελεί το επίκεντρο της εξέγερσης των τζιχαντιστών.

«Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν και έκαψαν ολοσχερώς» τα δύο χωριά, καθώς και «τον μισό καταυλισμό εκτοπισμένων Νταλόρι 2», δήλωσε ο Μπαμπακούρα Κολό, στέλεχος μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, η οποία πολεμά εναντίον της Μπόκο Χαράμ στο πλευρό του στρατού.

«Σκότωσαν εννέα ανθρώπους στο Μπαλαμπούριν, δύο στον Νταλόρι 2 και έναν στο Κόφα και λεηλάτησαν τρόφιμα πριν βάλουν φωτιά» πρόσθεσε.

Η επίθεση άρχισε περί τις 22.00 (23.00 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Κόφα, όπου οι τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή, εξήγησε ένας από αυτούς, ο Μούσα Γκόνι.

«Κατόπιν πήγαν στο Μπαλαμπούριν, ένα γειτονικό χωριό, όπου σκότωσαν εννέα ανθρώπους και πυρπόλησαν τον οικισμό, αφού έκλεψαν τρόφιμα» πρόσθεσε ο Γκόνι.

Στον καταυλισμό εκτοπισμένων Νταλόρι 2 -όπου φιλοξενούνται 10.000 άνθρωποι- οι τζιχαντιστές ενεπλάκησαν σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και παραστρατιωτικούς, δήλωσε ένας από αυτούς τους τελευταίους, ο Σόλομον Αντάμου.

«Όταν έφτασαν οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ, σταμάτησαν στον δρόμο που επιβλέπει τον καταυλισμό κι άρχισαν να ρίχνουν» είπε ο Αντάμου, ο οποίος συμμετείχε στη μάχη.

Στρατιώτες και μέλη των πολιτοφυλακών που φρουρούσαν την είσοδο του καταυλισμού «αντάλλαξαν πυρά» με τους τζιχαντιστές, όμως τελικά «αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε στο εσωτερικό του καταυλισμού», διότι ο οπλισμός των παραστρατιωτικών ήταν υποδεέστερος από εκείνον των τζιχαντιστών, πρόσθεσε.

Οι αντάρτες έβαλλαν με ρουκετοβόλα στον καταυλισμό, ενώ έβαλαν φωτιά σε πρόχειρα καταλύματα, τρέποντας σε φυγή τους εκτοπισμένους, δύο από τους οποίους σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Μαϊντουγκούρι, έχουν γίνει επανειλημμένες επιθέσεις από την Μπόκο Χαράμ.

Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη βορειοανατολική Νιγηρία αφότου ξέσπασε η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ το 2009, ενώ σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής έχουν εκτοπιστεί.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018, 07:11