Δικαστής της Μανάγκουα εξέδωσε τη Δευτέρα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Φέλιξ Μαραντιάγα, ο οποίος κατηγορείται από την κυβέρνηση της Νικαράγουας για χρηματοδότηση των βίαιων διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Απρίλιο στη χώρα και η καταστολή των οποίων έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα έχει κατηγορήσει τον Μαραντιάγα ότι χρηματοδοτεί τις διαδηλώσεις και εκπαιδεύει διαδηλωτές μέσω ενός think tank στο οποίο είναι επικεφαλής, του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και Δημόσιων Πολιτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω καθαρή τη συνείδησή μου. Οδηγός μου ήταν πάντα η δικαιοσύνη, η μη βία και η ακεραιότητα. Σήμερα έχω περισσότερη ηθική πεποίθηση από ποτέ» έγραψε ο Μαραντιάγα στο Twitter.

«Όσοι από μας αγαπούν τη Νικαράγουα και πιστεύουν στην ελευθερία έχουν την ηθική υποχρέωση να συνεχίσουν σταθερά σε αυτήν την πολιτική μάχη» πρόσθεσε.

Ο Μαραντιάγα δεν βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη Νικαράγουα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία διαφόρων ΜΚΟ, από 300 έως 480 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμη 2.000 έως 3.000 έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια και στις επιχειρήσεις καταστολής από πλευράς της νικαραγουανής αστυνομίας και ένοπλων ομάδων εναντίον των χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Απρίλιο με αφορμή μια πρόταση μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων που πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκε.

Ο 72χρονος Ορτέγα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 11 χρόνια, επιμένει ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, που αποτελεί το κεντρικό αίτημα της αντιπολίτευσης, θα έβλαπτε τη Νικαράγουα.

Κανονικά οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν περί τα τέλη του 2020.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ορτέγα και τη Μουρίγιο ότι έχουν επιβάλει δικτατορία που χαρακτηρίζεται από νεποτισμό και διαφθορά.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης