Ένας αδελφός της Μόνικα Μπαλτοντάνο, πρώην αντάρτισσας και στελέχους των Σαντινίστας που πέρασε στην αντιπολίτευση εναντίον του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, συνελήφθη την Τρίτη στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης και η οικογένειά του αγνοεί πού τον μετέφεραν, έγινε γνωστό από συγγενείς του.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν «τον θείο μου Ρικάρντο Μπαλτοντάνο στην ‘colonia San Antonio’ της Μανάγκουα. Τριάντα αστυνομικοί του Ορτέγκα έφθασαν σπίτι του. Κατάφερε να διαφύγει, όμως τον έπιασαν στο σπίτι ενός γείτονα», δήλωσε η ανιψιά του, η Μόνικα Λόπες, σύμβουλος του φοιτητικού κινήματος εναντίον του προέδρου Ορτέγκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρικάρντο Μπαλντοντάνο είναι γενικός γραμματέας του συνδικάτου εκπαιδευτικών του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου (Upoli), ενός από τα προπύργια της αμφισβήτησης εναντίον της κυβέρνησης στο οποίο οι φοιτητές είχαν οχυρωθεί επί πολλές εβδομάδες.

«Ο Ρικάρντο Μπαλτοντάνο καθώς και εγώ και η οικογένειά μου ζητήσαμε μέτρα προστασίας» από την Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, εξήγησε η ανιψιά του, η οποία απαίτησε την απελευθέρωσή του σε σύντομο μήνυμά της προς τον Τύπο.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, το γραφείο του Υπάτου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλε αυτή τη «χωρίς ένταλμα» σύλληψη του Ρικάρντο Μπαλτοντάνο στην κατοικία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αρχές έχουν την ευθύνη να ενημερώσουν για τον τόπο κράτησής του, να επιτρέψουν στους συγγενείς του και σ’ έναν δικηγόρο να τον δουν και να τον οδηγήσουν σ’ έναν δικαστή μέσα σε 48 ώρες», υπενθύμισε το γραφείο του Υπάτου Αρμοστή.

Περισσότεροι από 300 Νικαραγουανοί βρίσκονται στη φυλακή επειδή συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που άρχισαν στις 18 Απριλίου και η καταστολή των οποίων έχει στοιχίσει τη ζωή σε 320 ανθρώπους.

Η αδελφή του Ρικάρντο Μπαλτοντάνο, η Μόνικα, ήταν μια εξέχουσα φυσιογνωμία στο αντάρτικο των Σαντινίστας που ανέτρεψε το 1979 την δικατατορία του Αναστάσιο Σομόσα. Στη συνέχεια διαφώνησε με το καθεστώς και υποστηρίζει τη λαϊκή αμφισβήτηση που από τον Απρίλιο απαιτεί την αποχώρηση του Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος κατηγορείται ότι εγκαθίδρυσε με τη σειρά του μια δικτατορία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης