Δείτε live εικόνα από το Κίεβο:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την Ουκρανία να βρίσκεται πλέον σε κατάσταση αεροπορικού συναγερμού, οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν αλύπητα το Κίεβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό, ενώ μπαίνουμε στην 21η ημέρα του πολέμου. Στην πρωτεύουσα, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας 36 ωρών, ακούστηκαν και πάλι οι σειρήνες το πρωί της Τετάρτης, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν συνεχώς εκρήξεις. Όπως φαίνεται, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλησιάσει περισσότερο το κέντρο της πρωτεύουσας. 

Στη Μαριούπολη, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, περίπου 20.000 άμαχοι κατάφεραν να αναχωρήσουν από την πόλη μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Η ουκρανική πλευρά κατήγγειλε, ωστόσο, ότι αυτοκινητοπομπή με είδη πρώτης ανάγκης εμποδίστηκε να φτάσει στην πόλη. 

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Οδησσός, αφού ο ρωσικός κλοιός σφίγγει γύρω από την πόλη. Κοντά στο λιμάνι βρίσκονται αποβατικά σκάφη, ενώ την ίδια ώρα ο ρωσικός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο, βομβαρδίστηκαν δύο οικισμοί κοντά στη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για δύο τραυματίες.

 

Το Kyiv Independent αναφέρει ότι ρωσικά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν την Τρίτη τις ουκρανικές ακτές στην περιφέρεια της Οδησσού. 

Όπως όλα δείχνουν, οι Ρώσοι επικεντρώνονται σε έναν εκ των στρατηγικών στόχων τους, που δεν είναι άλλος από την εκπόρθηση της Οδησσού και εν τέλει τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη Θάλασσα του Αζόφ και κατ’ επέκτασιν από τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι κάτοικοι της πόλης αναμένουν ρωσική επίθεση και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Δείτε το γράφημα των New York Times με τα σημεία της Ουκρανίας όπου συνεχίζονται οι μάχες:

Συγκρατημένη αισιοδοξία Ζελένσκι για τις σημερινές συνομιλίες 

Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.

«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή». Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

Το Κίεβο αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά της, η Μόσχα αξιώνει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική και να αναγνωρίσει, επίσης, ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση.

Ωστόσο, φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Ρωσία θεωρεί casus belli.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνδιάλεξη του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ρώσος Πρόεδρος έκρινε πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο «να δεσμευτεί για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».

Οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας στο Κίεβο

Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί διεθνής «ειρηνευτική δύναμη» στην Ουκρανία, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Νομίζω ότι είναι απαραίτητη η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης» του ΝΑΤΟ, αν όχι «μιας ευρύτερης διεθνούς συμμαχίας η οποία θα είναι σε θέση να αμυνθεί και να επιχειρήσει στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε μεταξύ άλλων ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας.

«Η αποστολή αυτή δεν μπορεί να είναι άοπλη», επέμεινε ο κ. Κατσίσνκι, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας. 

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα πήγαν την Τρίτη με τρένο στο Κίεβο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Μετά τις επαφές που είχαν με την ηγεσία της Ουκρανίας, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε την ΕΕ «να δώσει το γρηγορότερο στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας» και είπε, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς οικοδεσπότες του, «δεν θα σας αφήσουμε ποτέ μόνους. Θα είμαστε μαζί σας γιατί γνωρίζουμε ότι δεν αγωνίζεστε μόνο για την ελευθερία σας, για το δικό σας σπίτι και για την ασφάλειά σας, αλλά και για εμάς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης