Οι λαϊκές διαμαρτυρίες στον Λίβανο και στο Ιράκ προκλήθηκαν από εσωτερικά προβλήματα αλλά χειραγωγούνται από εξωτερικές δυνάμεις. Μάλιστα, Ιρακινός ηγέτης εξέθεσε απόψεις που θα μπορούσαν να φέρουν τέλος σ΄αυτό το πρόβλημα. Αλλά ο Λίβανος θα συνεχίσει να υποφέρει από περισσότερες συγκρούσεις.

Οι διαμαρτυρίες στο Ιράκ μπήκαν στην τρίτη εβδομάδα με νέα αιματοχυσία την Παρασκευή, καθώς οι ηγέτες της εξέγερσης φαίνεται να έχουν κλείσει τις διόδους διαφυγής γύρω από τον ηγέτη της χώρας. Περισσότεροι από δώδεκα διαδηλωτές έχασαν  τη ζωή τους στη Βαγδάτη και στο νότιο λιμάνι Βασόρα μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού πρακτορείου AFP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ανακοινώσουμε από εκεί την επανάσταση του λαού μας εναντίον όλων όσων έκλεψαν από εμάς – τον πρωθυπουργό Adel Abdel Mahdi, τον Qais al-Khazaali, τον Hadi al-Ameri!», σημείωσε ο Ιρακινός ηγέτης.

Οι Khazaali και Ameri είναι επικεφαλής διοικητές στο παραστρατιωτικό δίκτυο Hashed al-Shaabi, το οποίο υποστήριξε δημοσίως την κυβέρνηση μετά την έκρηξη των διαμαρτυριών. Ιδρύθηκε το 2014 για να πολεμήσει το αυτοαποκαλούμενο  Ισλαμικό Χαλιφάτο, αντλώντας δυνάμεις  από   σειρά σιίτικες ένοπλες παρατάξεις, πολλές από τις οποίες έχουν στενούς δεσμούς με το Ιράν.

Το Ιράκ και ο Λίβανος έχουν ήδη συμφωνήσει να προβούν σε ορισμένες αλλαγές. Οι διαδηλωτές πρέπει να τις αποδεχθούν και να αποτραβηχτούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν οι πολιτικοί δεν τηρήσουν αυτές τις δεσμεύσεις, οι διαδηλωτές μπορούν πάντοτε να επιστρέψουν στους δρόμους και να απαιτήσουν περισσότερα. Δυστυχώς υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες με πολλά χρήματα που θέλουν να το αποτρέψουν. Θέλουν να «πετάξουν» και τις δύο χώρες στο χάος ή ακόμα και σε εμφύλιους πολέμους επειδή ελπίζουν ότι θα αποδυναμώσει εκείνες τις φατρίες που έχουν καλές σχέσεις με το Ιράν.

Στον Λίβανο υπήρξε κάποια βία από τους οπαδούς του κινήματος Shia Amal εναντίον κατασκήνωσης διαδηλωτών.

Τα «δυτικά» Μέσα απέδωσαν λανθασμένα τη βία στη Χεζμπολάχ. Στο Ιράκ οι φρουροί του κυβερνητικού κτηρίου στο Καρμπάλα πυροβόλησαν διαδηλωτές που προσπάθησαν να παραβιάσουν την πύλη του.

Ορισμένα «δυτικά» μέσα ενημέρωσαν ψευδώς ότι οι σκοπευτές ήταν Ιρανοί. Αλλά οι εξωτερικοί παράγοντες διοχετεύουν παρόμοιες πληροφορίες μόνο για να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στο τελευταίο τηλεγράφημα του AFP επισημαίνεται: Την Παρασκευή, ο κορυφαίος σιίτης κληρικός Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω καθυστέρηση» στην εξεύρεση «οδικού χάρτη» για να τερματιστεί η κρίση, ενώ κάλεσε τους πολιτικούς να εκπονήσουν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για να τερματιστεί η διαφθορά και οι σεχταριστικές/πολιτικές ποσοστώσεις.

Υπάρχουν μέρη και εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τις τελευταίες δεκαετίες στο Ιράκ, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές ζημίες και έχει υποστεί καταπίεση και κατάχρηση των Ιρακινών και μπορεί σήμερα να επιδιώξει την εκμετάλλευση του τρέχοντος κινήματος διαμαρτυρίας για την επίτευξη κάποιων στόχων. Οι συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά της εκμετάλλευσης αυτών των παραγόντων και κάθε παραθυράκι μέσω του οποίου μπορούν να διεισδύσουν στη συγκέντρωσή τους και να αλλάξουν την πορεία του μεταρρυθμιστικού κινήματος. Οι εξωτερικοί παράγοντες, για τους οποίους κάνει λόγο ο Σιστάνι είναι φυσικά οι ΗΠΑ που εισέβαλαν στο Ιράκ και οι Σαουδάραβες που χρηματοδότησαν το ισλαμικό Χαλιφάτο.

Ο Σιστάνι, ο οποίος δεν είναι υπέρ του Ιράν, υποστηρίζει πλήρως τον Χαστ αλ Σαάμπι. Οι εξωτερικοί ηθοποιοί που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη διαμαρτυρία για να απομακρύνουν το Χασντ θα αποτύχουν.

Πληροφορίες από AFP , Moon Of Alabama

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης