Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών άρχισε να μειώνει την επισιτιστική βοήθεια που χορηγεί στους Σύρους κατά 40% λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης, δήλωσε την Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο η αναπληρώτρια διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

«Έχουμε ήδη αρχίσει (να μειώνουμε την επισιτιστική βοήθεια) αυτόν τον μήνα», είπε η Ελίζαμπεθ Ράσμουσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΗΕ διανέμει βοήθεια σε τρόφιμα σε συνολικά 4,2 εκατ. ανθρώπους στη Συρία που σπαράσσεται τα τελευταία τρία χρόνια από τον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 200.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Ράσμουσεν, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θα συνεχίσει να διανέμει βοήθεια στον ίδιο αριθμό ανθρώπων αλλά η ποσότητά της θα μειωθεί κατά 40% λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης προς αυτό.

Η ίδια διευκρίνισε ότι οι περίπου δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες εκτός της χώρας θα πληγούν επίσης από τη μείωση της επισιτιστικής βοήθειας από τον Νοέμβριο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ποσότητα της βοήθειας σε τρόφιμα για τους Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο θα μειωθεί από 20 ως 30%, ενώ στην Τουρκία το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δεν θα διανέμει πλέον βοήθεια σε όλους τους καταυλισμούς των Σύρων προσφύγων.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα χρειάζεται 352 εκατ. δολάρια (280 εκατ. ευρώ) ως τα τέλη του τρέχοντος έτους, ανέφερε η Ράσμουσεν, η οποία βρίσκεται στο Κουβέιτ για να συμβάλει στη διοργάνωση μιας ακόμη συνόδου των σημαντικότερων δωρητών όσον αφορά στη συριακή κρίση.

Για να συγκεντρωθούν πόροι για το πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί μια σύνοδος τον Ιανουάριο, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμη το πού θα διεξαχθεί.

«Ο προσωρινός προϋπολογισμός (του Προγράμματος) ήταν 4,2 δις δολάρια για το 2014, αλλά τώρα οι ανάγκες ανέρχονται σε 8,5 δις δολάρια», εξήγησε η Ράσμουσον, αναφέροντας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες μόνον για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της Συρίας είναι της τάξης των δύο δις δολαρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης