Ονδούρα: Μαζική διαδήλωση στην Τεγκουσιγκάλπα υπέρ του «καραβανιού» των μεταναστών

Ονδούρα: Μαζική διαδήλωση στην Τεγκουσιγκάλπα υπέρ του «καραβανιού» των μεταναστών
Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στην Τεγκουσιγκάλπα, την πρωτεύουσα της Ονδούρας, σε ένδειξη υποστήριξης και αλληλεγγύης προς συμπατριώτες τους μετανάστες οι οποίοι εντάχθηκαν σε ένα «καραβάνι» που κινείται προς τις ΗΠΑ για να σωθούν από τη βία και την ανέχεια που μαστίζει τη χώρα τους.

Περίπου 1.500 πολίτες, κατά τους υπολογισμούς μέσων ενημέρωσης, έκαναν πορεία ως την πρεσβεία των ΗΠΑ, έξω από την οποία έκαψαν μια αμερικανική σημαία και κατηγόρησαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι ασκεί πολιτική «διακρίσεων» σε βάρος των πολιτών της Ονδούρας.

«Έξω ο ΧΟΕ», φώναζαν εξάλλου οι διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο του προέδρου της χώρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Όταν ενημερώθηκε τις τελευταίες ημέρες ότι χιλιάδες μετανάστες κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να διακόψει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Ουάσινγκτον στην Τεγκουσιγκάλπα, αλλά και εκείνη που χορηγεί στη Γουατεμάλα και στο Ελ Σαλβαδόρ, εάν οι αρχές των χωρών αυτών δεν εμποδίσουν αυτή την έξοδο.

Την Πέμπτη απείλησε να στείλει τον στρατό και να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό αν οι μεξικανικές αρχές δεν εμποδίσουν το καραβάνι.

Χιλιάδες πολίτες της Ονδούρας αναχώρησαν το Σάββατο από το Σαν Πέδρο Σούλα, στο βόρειο τμήμα της Ονδούρας, έπειτα από ένα κάλεσμα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Περίπου 4.000 έφθασαν σε μικρές ομάδες, με τα πόδια ή με λεωφορεία, τις τελευταίες ημέρες, στην Τεκούν Ουμάν, στη Γουατεμάλα. Την Παρασκευή, κατάφεραν να περάσουν τις μεταλλική πύλη στα σύνορα στην πλευρά της Γουατεμάλας, πριν βρεθούν αντιμέτωποι με αποκλεισμό από πλευράς των μεξικανικών δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Η Ονδούρα θεωρείται μια από τις χώρες με τα σοβαρότερα προβλήματα εγκληματικότητας στην υφήλιο, με τον ετήσιο δείκτη ανθρωποκτονιών να ανέρχεται στις 43 ανά 100.000 κατοίκους. Όπως συμβαίνει επίσης στη Γουατεμάλα και στο Ελ Σαλβαδόρ, οι συμμορίες σπέρνουν τον τρόμο στη χώρα, όπου το 68% των εννιά εκατομμυρίων κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πάνω από 500.000 άνθρωποι περνούν παράτυπα κάθε χρόνο τα νότια σύνορα του Μεξικού, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ, κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018, 08:41