Ορμητήριο του μεσογειακού λαθρεμπορίου το Μπρίντιζι

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019, 13:28
Ορμητήριο του μεσογειακού λαθρεμπορίου το Μπρίντιζι

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

Η διακίνηση παραποιημένων (μαϊμού) προϊόντων, τα φορτία των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα με προορισμό λιμάνια της Ιταλίας, συνεχίζει να αποτελεί «μάστιγα» για τη γειτονική χώρα, οι Αρχές της οποίας τα τελευταία χρόνια έχουν κατασχέσει και συνεχίζουν να κατάσχουν μεγάλες ποσότητες, σημαντικής αξίας.

Ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας Οικονομικού Εγκλήματος της Ιταλίας (Guardia di Finanza), τονίζουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα φορτία που εισέρχονται με πλοία από την Ελλάδα, εντοπίζεται κυρίως στο λιμάνι του Μπρίντιζι, όπου συνεχίζει να αποτελεί πύλη εισόδου για παράνομες δραστηριότητες. Δεν είναι όμως μόνο τα απομίμητικά  προϊόντα που αποφέρουν μεγάλα κέρδη στις οργανώσεις καθώς η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων αλλά και καυσίμων έχουν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των Αρχών. Μεγάλες ποσότητες φορτίων από την Ελλάδα, κατάσχονται επίσης και στο λιμάνι του Μπάρι και λιγότερες σε αυτό της Ανκόνα.

Μόλις τον τελευταίο μήνα, οι Ιταλοί έχουν καταφέρει να εντοπίσουν φορτία με επώνυμα παραποιημένα προϊόντα αξίας 2,8 εκατ. ευρώ τα οποία εισήλθαν στη χώρα τους από ελληνικά λιμάνια.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν, ο προορισμός του  εμπορεύματος είναι κινέζικες και ιταλικές εταιρείες ενώ αποστολείς φαίνονται κινέζικες εταιρείες από την Ελλάδα. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αποστολείς εμφανίζονται ελληνικές εταιρείες και παραλήπτες ιταλικές. Επίσης όσον αφορά στην μεταφορά των εμπορευμάτων, η οποία γίνεται με φορτηγά, σε κάποιες περιπτώσεις οι οδηγοί είναι Έλληνες, και σε κάποιες άλλες Βούλγαροι, Ισπανοί, ακόμα και Εσθονοί.

Όπως επισημαίνει στο zougla.gr Ιταλός αξιωματικός που συμμετέχει στις επιχειρήσεις αυτές και συλλέγει τις πληροφορίες, «τα παράνομα φορτία από την Ελλάδα που πιάνουμε είναι πολλά και έχουν αυξητική τάση. Δεν είναι μόνο τα παραποιημένα προϊόντα. Είναι τα τσιγάρα, τα καύσιμα, είναι τρόφιμα παράνομα, ακόμα και ηλεκτρικά είδη μαϊμού. Έχουν μπει στο μικροσκόπιό μας πολλές εταιρείες ενώ ερευνούμε το ενδεχόμενο να υπάρχει και δάκτυλος της Ντραγκέτα και της Καμόρα σε συνεργασία με την Βουλγαρική και την Κινεζική μαφία».

Μόλις εχθές, η Αστυνομία Οικονομικού Εγκλήματος του Μπρίντιζι σε συνεργασία με την υπηρεσία τελωνειακών, κατάφεραν και ξεσκέπασαν άλλη μια διαδρομή «μαϊμού» προϊόντων τα οποία προέρχονταν από ελληνικό λιμάνι.

Συγκεκριμένα πρόκειται για φορτίο αξίας 800.000 ευρώ με παπούτσια  μάρκας Converse. Σύμφωνα με τις Ιταλικές Αρχές, τα προϊόντα είχαν προορισμό μια εταιρεία στην Ισπανία και μεταφέρονταν μέσα σε ένα μεγάλο φορτηγό το οποίο οδηγούσε Βούλγαρος.

Δείτε το βίντεο της κατάσχεσης:

 

Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου, στο ίδιο λιμάνι κατασχέθηκε άλλο ένα μεγάλο φορτίο με «μαϊμού» προϊόντα του οποίου η αξία εφόσον πωλούνταν στην αγορά άγγιζε το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Πρόκειται για τσάντες της γνωστής μάρκας «Yves Saint Laurent». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αποστολή του φορτίου έγινε από ελληνική εταιρεία, και ο παραλήπτης ήταν εταιρεία κοντά στη Ρώμη. Επίσης ο οδηγός του φορτηγού που μετέφερε τα προϊόντα ήταν Έλληνας.

Δείτε το βίντεο της κατάσχεσης:

 

Eπίσης στις 18 Ιουλίου οι Ιταλικές Αρχές εντόπισαν ακόμα ένα φορτίο με παραποιημένα προϊόντα και συγκεκριμένα παπούτσια μάρκας «Dr. Martens». 

Και σε αυτή την περίπτωση, αποστολέας ήταν ελληνική εταιρεία και παραλήπτης ιταλική. Επίσης εκ νέου ο οδηγός του φορτηγού που μετέφερε το εμπόρευμα ήταν Έλληνας, ενώ η αξία του εμπορεύματος εφόσον πωλούνταν στην αγορά θα άγγιζε το ένα εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ιταλών.


 

Δείτε το βίντεο της κατάσχεσης:

 

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019, 17:34