Οι προοδευτικοί δήμαρχοι της Βουδαπέστης, της Βαρσοβίας, της Πράγας και της Μπρατισλάβας επικύρωσαν τη Δευτέρα μια «συμφωνία ελευθέρων πόλεων» για να αντιμετωπίσουν τους κυβερνώντες λαϊκιστές στις αντίστοιχες χώρες τους και να συσφίξουν τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τελετή στην οποία μετείχαν οι ηγέτες των τεσσάρων πρωτευουσών πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη όπου ο νέος κεντροαριστερός δήμαρχος Γκέργκελι Καρασκόνι έκανε την έκπληξη και επικράτησε τον Οκτώβριο του υποψηφίου της κυβέρνησης, ο οποίος διοικούσε την πόλη τα τελευταία εννέα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καρασκόνι εμφανίζεται μετά την εκλογή του να αντιτίθεται στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν. Στη Βαρσοβία, ο κεντρώος δήμαρχος Ραφάλ Τρατσκόφσκι, που νίκησε το 2018 έναν εθνικιστή συντηρητικό υποψήφιο, είναι επίσης εμβληματική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης.

«Ο λαϊκισμός είναι μια εσφαλμένη και υπεραπλουστευτική απάντηση στα προβλήματα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος της Πράγας Zντένεκ Χριμπ, μέλος του Κόμματος των Πειρατών της Τσεχίας και επικριτής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού και επιχειρηματία Αντρέι Μπάμπις.

Ο τέταρτος υπογράφων τη συμφωνία είναι ο Μάτους Βάλο, δήμαρχος της Μπρατισλάβας, ο οποίος προέρχεται από το τοπικό ακτιβιστικό κίνημα σε μια χώρα που κυβερνάται από τη σλοβακική λαϊκιστική αριστερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διακήρυξη ορίζει την κοινή δέσμευσή τους στην προαγωγή «της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της ισότητας, της ανεκτικότητας και της πολιτισμικής διαφορετικότητας».

Ο 44χρονος δήμαρχος της Βουδαπέστης βλέπει σε αυτή τη συμμαχία «ένα νέο κεφάλαιο» που επιτρέπει να «προστατευτούν τα καλά που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους στην ευρωπαϊκή» οικογένεια, ενώ οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ταραγμένες σχέσεις με τα κοινοτικά όργανα των Βρυξελλών σε θέματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η διαφθορά.

Η συμμαχία των τεσσάρων δημαρχών ευελπιστεί σε έναν απευθείας διάλογο με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να λάβει ευρωπαϊκούς πόρους προς όφελος των μεγάλων πόλεων, παρακάμπτοντας τις αντίστοιχες κεντρικές διοικήσεις.

«Αυτά τα δέκα τελευταία χρόνια, οι πόροι πηγαίνουν συχνά σε ολιγάρχες φίλους της κυβέρνησης. Είναι σκανδαλώδες τα ευρωπαϊκά χρήματα να χρηματοδοτούν τον αυταρχισμό και τους ολιγάρχες», είπε ο δήμαρχος της Βουδαπέστης.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες που έχουν θέσει οι τέσσερις πρωτεύουσες είναι η πολιτική για το κλίμα, την ώρα που οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας εμφανίστηκαν οι πιο επιφυλακτικές από όλες ως προς την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού στόχου για ουδετερότητα άνθρακα το 2050.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης