Με σειρά αφιερωμάτων και εκδηλώσεων, που κορυφώθηκαν το μεσημέρι με τη μεγάλη τελετή στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, πλαισιωμένη από την μουσική της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης και παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, η Αυστρία γιορτάζει σήμερα την 100η επέτειο της ανακήρυξης της Δημοκρατίας της Αυστρίας (της αρχικά αποκαλούμενης Δημοκρατίας της Αυστρο-Γερμανίας) στις 12 Νοεμβρίου του 1918.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 11 Νοεμβρίου του 1918, με την παραίτηση από τη διακυβέρνηση της χώρας του αυτοκράτορα Καρόλου του Α΄, εγγονού του Φραγκίσκου Ιωσήφ, κατέρρεε και τυπικά η αποκαλούμενη “Αυτοκρατορία του Δούναβη”, της δυναστείας δηλαδή των Αψβούργων, που για τέσσερα χρόνια είχε αιματοκυλίσει την Ευρώπη με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάρολος ο Α΄, ο τελευταίος αυτοκράτορας, είχε ανέλθει στο θρόνο μετά το θάνατο του Φραγκίσκου Ιωσήφ στα 1916 στο μέσον του Πολέμου. Ο Κάρολος υπήρξε η τρίτη επιλογή για τη διαδοχή του Φραγκίσκου Ιωσήφ, καθώς ο άμεσος διάδοχος εκείνου, ο γιος του Ροδόλφος, είχε αυτοκτονήσει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες (δράμα του Μάγιερλινγκ με την Ελληνίδα Μαρία Βετσέρα).

Ο κατόπιν αυτού προβλεπόμενος ως διάδοχος, ο πρίγκηπας Φραγκίσκος Φερδινάνδος, δολοφονήθηκε στο Σεράγεβο στις 28 Ιουνίου 1914 από το Σέρβο φοιτητή Γκαβρίλο Πρίντσιπ, κάτι που αποτέλεσε την αφορμή για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την κατάρρευση της Μοναρχίας των Αψβούργων — ως συνέπεια της στρατιωτικής ήττας της στον Πόλεμο και της πολιτικής της απέναντι στις μειονότητες, ιδιαίτερα εκείνες στα Βαλκάνια – η Εθνοσυνέλευση στη Βιέννη ανακήρυξε στις 12 Νοεμβρίου 1918 τη Δημοκρατία της Αυστρο-Γερμανίας, με πρώτο προσωρινό καγκελάριο τον σοσιαλιστή Καρλ Ρένερ, ο οποίος έμελλε να είναι και ο πρώτος πρόεδρος της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον Απρίλιο του 1945.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (1919) και κατόπιν εκείνη του Τριανόν (1920) επισφραγίσθηκε η διάλυση της διπλής Μοναρχίας και η Αυστρία έχασε μια σειρά εδαφών από τη Βοημία-Μοραβία μέχρι το Νότιο Τιρόλο και την Ουγγαρία που έγινε ανεξάρτητο κράτος. Η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού επέβαλε στην Αυστρία την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων και της απαγόρευε την ένωσή της με τη Γερμανία.

Αυτή η Πρώτη Αυστριακή Δημοκρατία καταλύθηκε όμως με την επιβολή του αυστροφασιστικού καθεστώτος του καγκελάριου Ένγκελμπερτ Ντόλφους το 1933, που την συμπλήρωσε η εισβολή των στρατευμάτων της χιτλερικής Γερμανίας στις 13 Μαρτίου του 1938 και η προσάρτηση (‘Ανσλους) της Αυστρίας στο ναζιστικό Τρίτο Ράιχ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης