Κύμα 28.000 προσφύγων έχει προκαλέσει η οργανωμένη επιχείρηση από τον ιρακινό στρατό και Σιιτών μαχητών για την ανακατάληψη της πόλης Τικρίτ, από το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Ο ΟΗΕ στέλνει εφόδια και προμήθειες για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των προσφύγων, την ώρα που 30.000 στρατιώτες, με την αεροπορική κάλυψη μαχητικών και ελικοπτέρων, προβαίνουν από τη Δευτέρα σε κινήσεις τακτικής προκειμένου να περικυκλώσουν την πόλη, πριν εξαπολύσουν την τελική επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί άμεσες εχθροπραξίες, αλλά οι τζιχαντιστές καθυστερούν την προέλαση του στρατού χρησιμοποιώντας παγιδευμένα αυτοκίνητα και ελεύθερους σκοπευτές. Επίσης, βάζουν φωτιά σε πηγάδια πετρελαίου έξω από την πόλη, προκειμένου να δημιουργήσουν αποπνιχτική ατμόσφαιρα και να περιορίσουν την ορατότητα των εναέριων μέσων του ιρακινού στρατού.

Το Τικρίτ -γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν- αποτελεί τον πρώτο στρατηγικό μεγάλο στόχο για τον ιρακινό στρατό, στις προσπάθειες εκτόπισης του Ισλαμικού Χαλιφάτου, με τελικό προορισμό την ανακατάληψη της Μοσούλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης