Την άμεση έναρξη επιθεωρήσεων στα 30 από τα 67 επιβατικά αεροπλάνα Airbus A380, εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Ασφάλειας (AESA) μετά τις αναφορές για την ύπαρξη «ρωγμών» στα φτερά αεροσκαφών αυτού του τύπου.

Ήδη από τα πρώτα 24ωρα του 2012 διέρρευσε ότι έχουν εντοπιστεί μικρο-ρωγμές σε εξαρτήματα στερέωσης που συνδέουν το «κάλυμμα» του φτερού με τον εσωτερικό του σκελετό.
Η είδηση επισημαίνεται και σε δημοσίευμά στο τελευταίο τεύχος της αεροπορικής επιθεώρησης «Aviation week».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουν παρατηρηθεί ορισμένες ρωγμές σε κάποια Α38Ο αλλά δεν είναι κρίσιμες. Είναι σπουδαιότερες των αρχικών μικρο-ρωγμών. Φαίνεται πως αυτή η δεύτερη “κατηγορία” μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα αεροσκάφη του ίδιου τύπου, μετά από την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος», επισημαίνει η AESA.
«Εάν οι ρωγμές δεν εντοπιστούν και δεν επισκευαστούν, τούτο δυνητικά μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της δομής του αεροσκάφους», προσθέτει.

«Εφόσον εντοπίζουμε εγκαίρως τις ρωγμές, δεν αντιπροσωπεύουν κίνδυνο όσον αφορά στην εναέρια ασφάλεια», υπογραμμίζει επίσης.

Από την πλευρά της, η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική κοινοπραξία «Airbus» εξέδωσε την Παρασκευή ανακοίνωση όπου αναφέρει την ύπαρξη «επιπλέον ρωγμών, ήσσονος όμως σημασίας στην περιοχή των ατσαλο-γωνιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν έλεγχοι σε εννέα Α380, που ήδη έχουν συμπληρώσει 1.800 πτήσεις, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί εντός 42 ημερών σε 21 αεροπλάνα της ίδιας κατηγορίας που έχουν πραγματοποιήσει από 1.300 – 1.799 πτήσεις.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης