Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Παραμονή της 21ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας κατά των φυλετικών διακρίσεων, οι επικεφαλής τριών ευρωπαϊκών θεσμών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με κοινή τους δήλωση από το Στρασβούργο, υπεραμύνονται της άποψης ότι, η ταχεία διάδοση του κορωνοϊού, μεταξύ ηπείρων και χωρών, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για φυλετικές διακρίσεις ή εγκλήματα μίσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημοκρατικών Θεσμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΑΣΕ, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας (ECRI), δήλωσαν ότι σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, ο ρατσισμός είναι σαν τον κορωνοϊό. Πρόκειται για μια μεταδοτική ασθένεια που κρύβεται αόρατη μέχρι να εξαπλωθεί ξαφνικά και να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε άτομα, οικογένειες, κοινότητες και ολόκληρη την κοινωνία.

«Στην παρούσα κατάσταση, η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις είναι όχι μόνο απαράδεκτες αλλά και αντιπαραγωγικές», δήλωσε ο διευθυντής του ΟΑΣΕ Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.

“Οι μετανάστες, οι μειονότητες και οι οικογένειές τους υποφέρουν όσο και οι υπόλοιποι από το χάος και την αγωνία που προκαλείται από τη νέα ασθένεια που καταδιώκει τις χώρες μας. Θα ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή, καθώς έχουμε ξεπεράσει πολλές άλλες, αλλά μόνο εάν συνεργαστούμε μεταξύ τους. ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Χωρίς αμφιβολία, χρειαζόμαστε πολύ καλά ενημερωμένες απαντήσεις για τη δημόσια υγεία αυτή τη στιγμή. Αλλά εξίσου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι απαντήσεις σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και δεν επηρεάζουν δυσδιάκριτα ορισμένες ομάδες στην κοινωνία », δήλωσε ο Michael O’Flaherty, Διευθυντής του FRA.

“Σήμερα εξετάζουμε τις επιπτώσεις των μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία λαμβάνουν χώρα και θα δημοσιεύσουμε τα ευρήματά μας σύντομα. Εξακολουθώ να είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να επιτύχουμε τόσο το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία του λαού μας όσο και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ».

Τα θύματα εγκλημάτων μίσους ανήκουν συχνά σε ομάδες που αντιμετωπίζουν ήδη διακρίσεις σε καθημερινή βάση, ενώ τα θύματα συχνά αισθάνονται ότι περιθωριοποιούνται από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Επομένως, η αστυνομία και οι εισαγγελείς πρέπει να εξασφαλίσουν την κατάλληλη και ευαίσθητη μεταχείριση, ώστε τα θύματα να μην αισθάνονται ούτε να αγνοούνται ούτε να εξαναγκάζονται να ξαναζήσουν την εμπειρία του ίδιου του εγκλήματος, τονίζουν οι τρείς ειδικοί.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να οικοδομήσουμε ισχυρές άμυνες κατά του ρατσισμού και να περιορίσουμε την εξάπλωσή του μέσω ισχυρής νομοθεσίας, αποτελεσματικών φορέων ισότητας, φιλόδοξων σχεδίων δράσης και συμμετοχικής εκπαίδευσης », δήλωσε η πρόεδρος της ECRI Maria Marouda.

“Οι πολιτικοί και οι πολίτες πρέπει να μιλούν έξω από την ομιλία του μίσους που προκαλείται από τη σημερινή πανδημία. Οι αρχές και οι φορείς ισότητας θα πρέπει να προσεγγίσουν όλες τις ενδιαφερόμενες κοινότητες. ”

Υπενθυμίζεται ότι, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την 21η Μαρτίου, ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων το 1966, στη μνήμη των 69 ανθρώπων που σκοτώθηκαν έξι χρόνια νωρίτερα στο Sharpeville της Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης για να διαμαρτυρηθούν για το σύστημα του απαρτχάιντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης