Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακατάληψη της πόλης Deraa από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις –απ’ όπου ξεκίνησε η υποστηριζόμενη και από τη Δύση εξέγερση του 2011 εναντίον του καθεστώτος Άσαντ- σήμανε για την Δαμασκό το τέλος της αποκαλούμενης «επανάστασης της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης».

Ήδη ανθρωπιστικές οργανώσεις στα σύνορα με την Ιορδανία, επιβεβαιώνουν ότι δεκάδες χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες που επιστρέφουν σπίτια τους. Από τους 320.000 που είχαν ξεσπιτωθεί όταν ξέσπασαν οι επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πόλης από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η επιστροφή των Σύρων προσφύγων ξεκίνησε όταν επιβεβαιώθηκε η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στη Ρωσία και τους εναπομείναντες αντικαθεστωτικούς αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα, μετά από δύο εβδομάδων αδυσώπητους κυβερνητικούς βομβαρδισμούς της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά το μπερδεμένο κουβάρι του πολέμου στη Συρία δεν έχει τελειωμό.

Η απώλεια της Deraa, σημαίνει ανεπανόρθωτο πλήγμα για τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες: «Η Ντέραα σήμανε και το τέλος της συριακής επανάστασης», δήλωσε ο Joshua Landis, διευθυντής του Κέντρου Μεσανατολικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα στην Deutsche Welle.

«Το σύνολο των αντικαθεστωτικών ανταρτών βρίσκονται στα νοτιοανατολικά. Μετά τον αφοπλισμό τους η μόνη περιοχή που θα έχει αντάρτες θα είναι στο Βορρά, και υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού», συμπλήρωσε.

Aλλά και στο Βορρά, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Αφού έχουν χάσει και πλέον το Ιντλίμπ. Είναι και οι εσωτερικές έριδες που έχουν προκληθεί, παρά την διαφαινόμενη διάλυση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) και την ανάληψη ηγετικού ρόλους από την Hayat Tahrir al-Sham (συνδεδεμένη άμεσα με την al-Qaida).

Και εδώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς η ηγεσία της αλ-Κάιντα κάλεσε όλες τις φίλα προσκείμενες οργανώσεις σε «πόλεμο χωρίς τέλος εναντίον των ΗΠΑ, επειδή μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ».

Τουρκικό προπύργιο

Παρ΄όλο που για τους σχολιαστές η κατάσταση όλο και χειροτερεύει για τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες εδώ και τρία χρόνια –με την ρωσική επέμβαση και μετά την απώλεια μεγάλων πόλεων όπως το Χαλέπι και η ανατολική Γούτα- η αμερικανή παρέμβαση για την ενίσχυση των Κούρδων και των αντικαθεστωτικών ανταρτών είχε δημιουργήσει ελπίδες για δημιουργία «ελεύθερων περιοχών».

Οi τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος ως τα τέλη Ιουνίου, είχαν πραγματοποιήσει «πλέον των δέκα κοινές περιπολίες με αμερικανικές δυνάμεις στη βόρεια συριακή πόλη Manbij . Όπως μετέδωσε το τουρκικό Επιτελείο Στρατού, επικαλούμενο την αμερικανο-τουρκική συμφωνία της 18ης Ιουνίου «όλα εντάσσονται στη συμφωνία με τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει η περιοχή από τις Μονάδες της Συριακής Λαϊκής Προστασίας (YPG). Των Σύρων Κούρδων που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το ΡΚΚ.

Ταυτόχρονα όμως οι Τούρκοι στη βόρεια Συρία υποστηρίζουν και τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» FSA.

Με τη βοήθεια των οποίων κατέλαβαν την συριακή πόλη Αfrin στις αρχές του χρόνου.

Ο πόλεμος στη βόρεια Συρία, έχει πάρει περίπλοκη μορφή, μια και ο Άσαντ έχει διακηρύξει πως σκοπεύει να ανακαταλάβει όλα τα συριακά εδάφη.

Και η Τουρκία στη βόρεια Συρία, έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ (εναντίον των Κούρδων της Συρίας) με την ανοχή της Ρωσίας –συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού…

Από την άλλη, οι ανταρτικές ομάδες στο Ιντλίμπ., κάθε άλλο παρά μετριοπαθείς μπορούν να χαρακτηρισθούν. Αφού οι Hay’at Tahrir al-Sham που ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος του Ιντλίμπ, έχουν στενές σχέσεις με την al-Qaeda.

Ο Brett McGurk, που ήταν για καιρό επικεφαλής των αμερικανικών προσπαθειών εναντίον του ISIS, έχει δηλώσει από τον περασμένο χρόνο πως «το Ιντλίμπ αποτελεί πλέον τεράστιο πρόβλημα».

Με βάση τον αμερικανο-τουρκικό οδικό χάρτη, το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Manbij (SDF), που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2016, μετά την απομάκρυνση των τζιχαντιστών του ISIS, θα εξακολουθεί να ισχύει με τον όρο οι Σύροι Κούρδοι του YPG, δεν θα συμμετέχουν στο SDF.

Έτσι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποχωρήσει το YPG από την Manbij προκειμένου να αποφύγουν επίθεση Τούρκων στρατιωτών και αντικαθεστωτικών ανταρτών του FSA εναντίον της πόλης.

Οι Τούρκοι διαμαρτύρονται επίσης και για «απειλή που προκαλούν οι Κούρδοι αντάρτες αντάρτες του YPG σε περιοχές που ελέγχουν γύρω από το Χαλέπ» με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» (Euphrates Shield -Αύγουστος 2017-Μάρτιος 2018), συμπεριλαμβανομένου και του Αφρίν.

Η στρατηγική πόλη Manbij βρίσκεται εννιά μίλια δυτικά του Ευφράτη και οι γύρω περιοχές ελέγχονται και από τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αλλά και το YPG και τους FSA.

Στο Χαλέπι οι Τουρκοι διαθέτουν στρατιωτική βάση στα νότια της Jarabulus, κοντά στην γραμμή της «ουδέτερης ζώνης» που διαγράφεται μέσω της συμφωνίας SDF στη Manbij, απ΄όπου οι Αμερικανοί υποχρέωσαν του Κούρδους του YPG να το εγκαταλείψουν από τις 26 Μαΐου. Είχε ακολουθήσει η εγκατάλειψη της πόλης από χιλιάδες Κούρδους που κατευθύνθηκαν προς το Κομπάνι και άλλοι προς το Tell Abyad.

To 2017 ήταν η φονικότερη χρονιά για τα παιδιά της Συρίας, ανακοίνωσε η Unicef

Tα γεγονότα με την διεθνή συγκινησιακή κάλυψη επί τόσο καιρό για τα δώδεκα αποκλεισμένα παιδιά σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη, έφεραν στο νου τα δεινά για ξεχασμένα παιδιά της Συρίας.

Οι στατιστικές των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρουν πως ενάμιση εκατομμύριο Σύροι έχουν καταστεί ανάπηροι λόγω του πολέμου που μαίνεται επί οκτώ χρόνια στη χώρα τους. Από αυτούς πλέον των 80.000 έχουν ακρωτηριασθεί και μεγάλη πλειοψηφία αποτελούν τα παιδιά, όπως η 10-χρονη Majida.

Η Majida Al-Omar είναι ένα ακόμη παιδί –θύμα ενός πολέμου που δεν μπορεί να κατανοήσει. Έχει χάσει το δεξί της πόδι από αεροπορικό βομβαρδισμό στο ανατολικό Χαλέπι. Και τώρα έχει προσθετικό πόδι που της τοποθετήθηκε στο Γκαζιάντεπε της Τουρκίας, όπου έχει καταφύγει ως πρόσφυγας η οικογένειά της.

Ολόκληρη γενιά των παιδιών της Συρίας αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και βρίσκονται στα όριά τους με τον αριθμό των σκοτωμένων παιδιών από βομβαρδισμούς και άλλες πολεμικές αιτίες, να έχουν αυξηθεί δραματικά κατά 50% από την προηγούμενη χρονιά.

Έκθεση της Unicef αναφέρει πως το 2017 , σκοτώθηκαν 910 παιδιά χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερες εκφράσεις συμπόνιας, οίκτου συμπαράστασης

Σ΄έναν συνεχιζόμενο πόλεμο που εκτός από θύματα έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε οικογενειακές περιουσίας –εκτός από κρατικές δομές.

«Πληγές που πρώτα θύματα είναι τα παιδιά πάρα πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να σβήσουν», όπως δήλωσε ο Geert Cappelaere, διευθυντής της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική.

«Συνθήκες αυτονόητες για την προστασία των παιδιών, δεν υφίστανται στη Συρία», δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης